Tech hvg.hu 2021. január. 23. 11:24

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

A Népszava szerint még mindig a fagyasztóban vannak. Az eljárás azonban nem újdonság, az Európai Gyógyszerügynökség is dokumentáció alapján ad ki engedélyt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Még mindig a Nemzeti Népegészségügyi Központ fagyasztójában van az a 6000 dózis Szputnyik V vakcina, ami még tavaly novemberben, klinikai kísérletek céljából érkezett Magyarországra – értesült a Népszava.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) a lappal azt közölte, hogy az oltóanyag engedélyezéséhez nem volt szükség a minták vizsgálatára, mert időközben megkapták az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, köztes eredményeit, amelyet több tízezres populáción végeztek, „a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését.”

Vagyis a hazai engedélyt tulajdonképpen az orosz tesztek alapján adták meg – emlékeztetett a lap.

Az OGYÉI főigazgatója erről egyébként pénteken már beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában, Szentiványi Mátyás szerint intézetük bő két hónapon át vizsgálta az orosz oltóanyag dokumentációját, sok részletet videókonferenciákon tisztáztak, valamint a helyszínen is tanulmányozták a gyártást, illetve a laboratóriumi munkát.

Fontos, hogy hasonlóan működik egyébként az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési folyamata is: a Pfizer/BioNtech és a Moderna ideiglenes engedélyét is a gyártó által beadott dokumentumok alapján adták ki, szigorú ellenőrzéssel természetesen.

Az OGYÉI engedélye még nem jelenti azt, hogy lehet is azonnal használni az oltást, a végső szót a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei mondják ki. A főigazgató szerint az NNK-hoz előbb még befut egy adag vakcina, melynek minden egyes gyártási tételéből mintát vesznek. Ez a munka két-három hétig tart, ahol a szakemberek részleteiben azt vizsgálják, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy egymillió embernek elegendő adagot vásároltak az orosz Szputnyik V vakcinából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám - Ballai Vince 2021. március. 08. 20:00

Tiszta beszéddel kezelhették volna az oltási baklövést, csak épp ez nem az a kormány

Különösebb károk nélkül beismerhette volna a tömeges oltás főpróbáján keletkezett hibát a kormányzat, de a maszatolós kommunikációval csak rontott a helyzeten. Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakember szerint a hétvégi káosz paradox módon még javíthat is az oltási kedven, de az államba vetett bizalmon inkább rontott.