Tech hvg.hu 2021. január. 07. 11:33

220 "kiberfegyveres biztonsági őrt" képeznek ki, hogy védjék a tokiói olimpiát

Az idei év legnagyobb sporteseménye lehet – ha lesz – a nyári tokiói olimpia és paralimpia, amit ennek megfelelően védeni is kell, például a kibertámadásoktól.

Az esetleges orosz beavatkozástól tartva 220 etikus hackert képeznek ki hamarosan, akiknek az lesz a feladatuk, hogy megvédjék a nyári tokiói olimpia és paralimpia eseményeit – írta az Inside The Games. A szervezők úgy vélik, hogy megismétlődhet a 2018-as incidens, amikor orosz hírszerzők kibertámadást indítottak a phjongcshangi téli játékok megnyitója ellen.

A kibervédelemmel foglalkozó brit kormányügynökség szerint az orosz katonai hírszerzés már meg is kezdte felderítő akcióját, melynek célja, hogy a játékok számítógépes rendszereiben talált gyengepontok kihasználásával szabotálhassák a nyári olimpiát.

A szakértők szerint a kibertámadások elleni védekezést nagyban hátráltatja a koronavírus-járvány, illetve azzal együtt bevezetett home office munkavégzés: az érintettek ugyanis a saját, otthoni eszközeiket is felhasználják a munkához, ezek a készülékek viszont nem rendelkeznek olyan fokú biztonsággal, mint a céges hálózaton kommunikálók. Ez pedig csábító lehetőség a hackerek számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.