Tech MTI 2020. december. 22. 17:03

Egyre többen halnak meg a légszennyezettség miatt Indiában

A szállópor-szennyezés az egyik legnagyobb gond Indiában, 1990 óta kétszeresére nőtt a mértéke. 2019-ben már 1,67 millió ember halt meg a légszennyezettség miatt.

A szennyezett levegő mintegy 30 százalékkal több embert ölt meg 2019-ben, mint 2017-ben Indiában – adta hírül a The Lancet című orvostudományi folyóirat. Tavaly 1,67 millió ember halálát okozta a légszennyezés, ami az összes elhalálozás 18 százaléka. A 2017-ben folytatott hasonló kutatás szerint 1,24 millió ember vesztette életét akkor a levegő rossz minősége miatt, ez az összes elhalálozás 12,5 százalékát tette ki az országban.

Az elemzés szerint a légszennyezés krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), légzőszervi gyulladásokat, tüdőrákot, szívbetegséget, stroke-ot, születési rendellenességet, cukorbetegséget, szürkehályogot okozott az indiaiak körében.

A magas halálozási arány miatt az indiai GDP vesztesége elérte a 36,8 milliárd dollárt, a legnagyobb gazdasági veszteségeket Bihar és Uttar Pradesh államokban mutatták ki.

Bár a háztartások légszennyezettsége 64,2 százalékkal csökkent 1990 óta, a szállópor-szennyezés több mint kétszeresére nőtt – olvasható a folyóiratban.

India három legnagyobb városa, Újdelhi, Kolkata és Mumbai a világ húsz azon nagyvárosa között van, ahol a legnagyobb mértékű légszennyzés a IQAir levegőminőségi technológiai vállalat kedden közzétett jelentése szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?