Tech MTI / hvg.hu 2020. december. 04. 21:03

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, ami 150 millió Celsius-fokot képes létrehozni

A Tokamak HL-2M nevű fúziós reaktor már tavaly elkészült, de a vele kapcsolatos munka csak mostanában ért a végéhez.

Elvégezték az első kísérletet a "mesterséges Nap" néven ismertté vált fúziós reaktorral pénteken – közölte a Hszinhua állami hírügynökség. Ez Kína legmodernebb fúziós berendezése. A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor új utakat nyithat a megújuló energiaforrások keresésében.

Amikor a berendezés eléri majd teljes teljesítményét, 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket képes létrehozni, amely tízszer forróbb, mint a Nap belseje. Ezért kapta a már tavaly elkészült reaktor a "mesterséges Nap" becenevet.

A magfúzió az energiaelőállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is alkalmazták és nem összekeverendő a maghasadással. Utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél. A magfúziós erőmű megalkotására évtizedek óta folynak kutatások, melyekről magyar nyelven a magfuzio.hu szakoldal számol be rendszeresen. A munkálatok szoros nemzetközi együttműködésben zajlnaka, és az EU-USA-Japán-Orosz-Kínai-Dél-Koreai-Indiai kollaborációban épülő ITER kísérletben csúcsosodnak majd ki. Az új kínai berendezésen végzett kísérletek hozzájárulnak az ITER működtetéséhez

Kína a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul. Ugyanakkor nincs még egy ország, amely annyit invesztálna megújuló energiákba, mint Kína.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.