Tech hvg.hu 2020. október. 19. 19:33

A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

A TikTok letilt minden olyan tartalmat és fiókot, ami a QAnonhoz kapcsolódó tartalmat oszt meg.

A jelek szerint egyre jobban fogy a levegő az interneten QAnon néven ismert, összeesküvés-elméleteket terjesztő csoport körül. Először a Facebook kezdte el tiltani/törölni a csoport tagjait, majd az Instagramon is alkalmazták a protokollt, nemrég pedig a YouTube-nál is úgy döntöttek, nem maradhatnak az általuk készített kontentek. És most egy újabb helyről szorítják ki őket: a TikTokról.

A platform július óta blokkolja a QAnonhoz tartozó hashtageket, most pedig minden olyan videót és fiókot letilt, amely a csoporthoz tartozó összeesküvés-elméleteket terjeszt. A TikTok a felhasználói irányelveire hivatkozik, ezek szerint ugyanis tilos a félrevető, megtévesztő tartalom megosztása, valamint a dezinformálás, amely kárt okoz az embereknek, egy közösségnek vagy a társadalomnak.

A mozgalom eredetileg a 4chanen és az 8chanen szerveződött, majd sikerült bekerülniük a köztudatba is. A mozgalom tagjai egyebek között azt gondolják, hogy Donald Trump amerikai elnök titokban küzd az úgynevezett "mély állam" vagy "háttérhatalom" képviselőivel. Ezek között az emberek között a QAnon szerint sátánista pedofilhálózatok és gyermekkereskedők is találhatók. A QAnon-tagok több mint két éven keresztül e rejtélyes "ellenség" vezetőjeként egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt emlegettek, de nem nevezték meg, csupán annyit írtak róla: ő a "Q".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.