Tech hvg.hu 2020. szeptember. 21. 11:04

Amerikai kutatók szerint kifejezetten rossz ötlet templomba menni a járvány idején

Vannak helyek, ahol nagyobb valószínűséggel lesz valakiből fertőzött. A Johns Hopkins Egyetem új kutatása szerint ez az egyházakra és templomokra is igaz.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Igen kockázatos templomba, egyházi összejövetelre járnia valakinek a koronavírus-járvány idején – derül ki a pandémia hatását közelebbről is vizsgáló Johns Hopkins Egyetem felméréséből. A kutatást a BGR című lap ismerteti, amely szerint a templomba járók nagyobb kockázatnak vannak kitéve a világjárvány alatt, mint azok, akik például tömegközlekednek.

A lap az utóbbi hetek eseményei alapján vonta le a konklúziót: Amerika-szerte több olyan hír is megjelent, melyek főszereplője valamilyen hívő szuperfertőző volt, és aki emiatt több embert is megbetegített. A szuperfertőzők tünetmentes vírushordozók, de a közeg, ahol megfordulnak, rásegít, hogy akár kisebb csoportoknak is átadják a betegséget. Például azzal, hogy nem viselnek maszkot, és nem figyelnek a higiéniás szabályokra.

Az IFLScience tudományos-ismeretterjesztő oldal ismertet is egy kutatást, amely szerint a közös énekléssel rengeteg mikroköpet kerülhet a levegőbe. Ezek olyan nyálfoszlányok, melyek szabad szemmel nem láthatók, de a kutatáshoz használt UV-fény képes őket megmutatni. A vizsgálat eredménye, hogy az énekléssel (maszk nélkül) rengeteg ilyen mikrocsepp távozhat az ember a szájából, köztük olyanok is, melyekben benne lehet a vírus.

A Johns Hopkins Egyetem felmérése kapcsán fontos megemlíteni, hogy az intézmény nem kimondottan a templomokat vizsgálta. A kutatók csak listába szedték azokat a helyeket, melyek bizonyos okból kockázatosabbak egy járvány idején, és ebbe a felsorolásba került bele az egyház is. Ennek oka, hogy a látogatók sok esetben maszk nélkül, és a védőtávolság betartása nélkül gyűlnek össze. De ez persze más tevékenységre is igaz lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.