Tech hvg.hu 2020. szeptember. 18. 12:03

Oroszok is besegítenek a Huawei saját rendszerébe, amellyel lenyomnák az Androidot

Nagy érvágás volt a Huaweinek az Androidtól való elszakadás, de minden erejével azon van, hogy saját rendszerrel pótolja a veszteséget. Még oroszországi szakemberek is segítik a HarmonyOS fejlesztését.

Android (és ezzel együtt Google-szolgáltatások) nélkül igencsak nehéz boldogulnia egy gyártónak (természetesen a saját ökoszisztémát felépítő Apple kivétel ez alól), és persze a Huawei is nagyon megsínyli az amerikai tiltásokat. Mit tehene mást, mint hogy saját operációs rendszert fejleszt, és most minden reményét a HarmonyOS-be (vagy ahogy Kínában hívják, a HongMengOS-be) helyezi.

A hónap elején be is jelentették a HarmonyOS 2.0-t, amelynek bétája még idén decemberben megérkezik, és a rendszert futtató első okostelefon már 2021-ben megjelenhet.

A Huaweinek – írja a Global Times – Oroszországban is van fejlesztési csapata, mintegy 1500 alkalmazottal olyan városokban, mint Moszkva, Szentpétervár, Nyizsnyij Novgorod vagy Novoszibirszk. Az orosz csapat szoros kapcsolatban állt a Huawei fejlesztési partnereivel annak érdekében, hogy a végeredmény „minél inkább kompatibilis legyen a Huawei mobil ökoszisztémájával".

[Hogy milyen a Huawei saját operációs rendszere? Órás videón a HarmonyOS]

Bár a HarmonyOS fejlesztését sokan a Huawei válaszaként tekintik az amerikai kormány növekvő nyomására, a kínai vállalat még nem mondott le teljesen az Android rendszerről. Ám a friss piaci jelentések jól mutatják, a Huawei Google-szolgáltatások nélküli androidos telefonjai nem olyan kelendők, mint a korábbi, klasszikus androidos modelljei voltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés