Tech hvg.hu 2020. augusztus. 05. 08:33

Sokkoló képek: megmutatták, mi történhet Szegeddel és a Tiszával, ha nem változtatunk az életünkön

Posztapokaliptikus jövő várhat a szegediekre, ha az ember semmit nem tesz a klímaváltozás ellen – derül ki szegedi kutatók több mint ijesztő jóslatából.

Nagyon más élet köszönthet be 2050-re Szegeden, ha az ember úgy él tovább, ahogy ma, és semmit nem tesz a globális felmelegedés pusztító hatása ellen – ez derül ki a Szeged Vision nevű oldalról, amely egy igen zord jövőbe enged betekintést grafikusok és szakértők segítségével.

Mindaz, ami az oldalon látható, akár valósággá is válhat a kutatók szerint.

A lehetséges veszélyek egyike a porviharok gyakoribb kialakulása, amelyekkel már napjainkban is meg kell küzdeniük a szegedieknek: hivatalosan 2002 óta van hazánknak félsivatagos területe, amit a Homokhátságnak neveznek. 2050-re azonban már nemcsak a teljes Duna-Tisza köze, hanem az Alföld jelentős része is félsivataggá (közismertebb nevén sztyeppévé) alakulhat.

Szegedre ma is rengeteg por érkezik a Homokhátság felől, 30 év múlva viszont ennél is jóval nagyobb mennyiségre lehet számítani.

Sokszor mondják, hogy a klímakatasztrófa (a veszélyes, akár 3 fokot is elérő felmelegedés) miatt többhetes nyári szárazság köszönthet be. Ennek veszélye Szegedet is fenyegeti: akár egy hónapig is elhúzódhat a csapadékmentes időszak a városban, és ha ez bekövetkezik, az a Tisza vízállására is hatással lesz a Szeged Vision elképelése szerint. Például azzal, hogy a folyó patakká alakul, amely végső soron az élővilágnak és a mezőgazdaságnak is károkat okozhat. A vízhiányról már nem is beszélve.

A fenti problémák nyomában a kutatók szerint súlyos munkanélküliség alakulhat ki, amely összességében a gazdaság szerkezetének teljes átalakulását okozhatja.

A Szeged Vision keretében több mint 20 szegedi tudóssal, szakemberrel és egyetemi tanárral próbálták meg elképzelni, hogyan alakíthatja át a város életét a klímaváltozás 2050-re. A projekt célja, hogy változásra és változtatásra sarkallják az embereket, mert ma még van rá lehetőségünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!