Tech hvg.hu 2020. augusztus. 05. 15:03

Az olasz ellenanyagszűrés nyomán derült ki, hogy valójában hatszor több fertőzött lehet az országban

A hivatalosnál sokkal többen fertőződhettek meg koronavírussal Olaszországban egy új felmérés alapján, amely során az ellenanyagkészlet nagyságát igyekeztek feltérképezni helyi szakemberek.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A hivatalos adatokhoz képest hatszor többen fertőződhettek meg az új koronavírussal Olaszországban egy új reprezentatív felmérés szerint. Majdnem 1,5 millió embernél, az olasz népesség 2,5 százalékánál fejlődhetett ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellenanyaga az Istat olasz statisztikai hivatal és az egészségügyi minisztérium felmérésének napokban publikált adatai szerint.

A felmérést az ország lakosságát reprezentáló mintán, 64 660 ezer ember ellenanyagszűrésével végezték el május 15. és június 15. között. A hivatalos adatok 248 229 Covid-fertőzöttről és 35 166 halottról szólnak. A vizsgálat jelentős különbségeket tárt fel az egyes régiók között, a legsúlyosabban érintett északi Lombardiában a lakosok 7,5 százalékánál lett pozitív az ellenanyagteszt, míg Szicíliában 0,3 százalék volt az arány.

Azt is megállapították, hogy az ellenanyaggal rendelkező páciensek majdnem 30 százalékánál nem jelentkeztek a betegség tünetei. A márciusi és áprilisi kijárási korlátozások nélkül még nagyobb mértékben terjedt volna a betegség – hangsúlyozta Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

Kínai tudósok korábban 19, a koronavírus eddig ismeretlen mutációját azonosították. Egy új, csak néhány napja megjelent kutatás pedig arról árulkodik, hogy a koronavírus őse 40-70 éve ott lehet már a denevérekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?