Tech hvg.hu 2020. július. 30. 13:03

Hamarosan indul a NASA Mars-járója, egy kis helikoptert is elvisz a bolygóra

Elviekben semmi nem akadályozza, hogy a Perseverance nevű szerkezet csütörtökön elinduljon a Mars felé.

Csütörtökön, vagyis ma kezdődik a NASA következő Mars-küldetése, amely során útjára indítják az űrhivatal legújabb Mars-járóját, a Perseverance-t (Állhatatosság). A diákok által elnevezett műszer helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor – közép-európai idő szerint 13.50-kor – indul útjára a floridai űrállomásról, a NASA már visszaszámol.

A Mars-járó a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án éri el a Mars felszínét.

Az űreszköz feladata, hogy az élet nyomai után kutasson a vörös bolygón. Emellett a MOXIE segítségével a ritka marsi légkörben oxigént is megpróbál előállítani a szén-dioxidból. A légkörből kivont oxigént majd a Marsra érkező űrhajósok használhatják, és a rakéta-hajtóanyaghoz is felhasználható – mondta a küldetésről Boldog Ádám csillagász. A kilövést a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldalán is közvetítik.

A Mars-járón egy miniatűr helikoptert, az Ingenuityt is elhelyezte a NASA, aminek az lesz a feladata, hogy feltérképezze az űreszköz útját. A drónhelikoptert napelemek hajtják, a Mars-járónál pedig nukleáris minireaktor szolgáltatja az energiát.

Az indítás azért fontos, mert a két bolygó helyzetéből adódóan csak 26 havonta van lehetőség kilövésre. A Mars pedig most van abban a közelségben, hogy a NASA emberei 220 nap alatt elérjék a vörös bolygó felszínét. A kilövést a NASA is élőben közvetíti:

Az amerikai űrhivatal eddig négy szondát (a Pathfindert, a Spiritet, az Opportunityt és Curiosityt) küldött a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?