Tech hvg.hu 2020. július. 21. 13:03

Csináltak egy speciális légszűrőt a tudósok, ami szó szerint kiirtja a koronavírust

A Houstoni Egyetem mérnökei nikkelhabból hajtogattak olyan légszűrőt, amely képes elpusztítani a koronavírust.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt két dolog mindenki tudatába beleégett: maszkot kell viselni, és megfelelő távolságot kell tartani a másiktól annak érdekében, hogy jelentős mértékben csökkenjen a megfertőződés kockázata. Csakhogy 239 tudós nemrég arra figyelmeztetett: a szociális távolságtartás nem biztos, hogy elegendő ehhez.

[Sikeresen tesztelték embereken a brit koronavírus-vakcinát]

A kutatók szerint a vírus a levegőben sokkal tovább fertőzőképes marad, mint korábban gondolták, a feltevést pedig egy nappal később pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette. Emiatt nemcsak az alapvető szabályokat kell újragondolni, hanem például azt is, miként érdemes kezelni a szellőztető berendezéseket. Ezekbe bejutva ugyanis rengeteg embert megfertőzhet a kórokozó.

AFP / Robert Michael

Az amerikai Houstoni Egyetem mérnökei most erre a problémára fejlesztettek ki egy hathatósnak tűnő megoldást: olyan légszűrőt készítettek, amely nemcsak felfogja a koronavírust, de megsemmisíteni is képes.

[Találtak egy gyógyszert, ami 5 nap alatt eltüntetheti a koronavírust a szervezetből]

A tudósok a kereskedelmi forgalomban is kapható nikkelhab segítségével készítették el a filtert. Amellett, hogy az anyag légáteresztő, az elektromos áramot is vezeti. Ennek köszönhetően elektródák segítségével 200 Celsius-fokra hevítették a felszínét, ami a tesztek alapján a vírus 99,8 százalékát képes volt megsemmisíteni. A kutatók szerint a vírus 70 Celsius-fok felett már egyébként sem képes "életben maradni", 200-on viszont lényegében azonnal elpusztul.

Houstoni Egyetem

Mindez azért is nagyon jó hír, mert a jól működő szűrő elkészítéséhez nincs szükség új és drága anyagokra, így azonnal be lehetne építeni a bevásárlóközpontok és irodák szellőztető rendszerébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.