Tech hvg.hu 2020. július. 17. 08:03

Ha bírja a gépe, indítsa el: csodálatos videó jött az űrből a NEOWISE-üstökösről

A napok óta tartó csillagászati eseményről, a NEOWISE-üstökös mozgásáról nem csak a Földről készülnek remek képek – a szokatlan fényességű égitestet az űrből is látni. És most már videó is van róla.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Bob Behnken több mint 500 fotót készített az állomás egyik ablakából a NEOWISE-üstökösről, egy grafikus pedig úgy döntött, hogy az anyagot videóvá alakítja, és feltölti a YouTube-ra. Az eredmény több mint látványos lett, ugyanis a megszokott minőség mellett 4K-ban is nézhető:

A grafikus, Seán Doran rendszeresen javít fel különféle fotókat, hogy a látvány minél tökéletesebb legyen. A szakember ilyen irányú tapasztalatait most is felhasználta, és erre igazán büszke: "Kapj fel egy hideg italt, kacsold le a lámpákat, helyezd magad kényelembe, és tedd ki ezt a videót egy hatalmas képernyőre" – írta a Twitteren a brit férfi.

A Business Insidernek nyilatkozva a grafikus azt mondta, a videó 550 hosszú záridős felvételből áll össze. Normál esetben ezekből csak egy pár másodperces anyagot lehetne készíteni, de egy apró trükkel olyan hatást sikerült elérnie, mintha az egész egy hosszú klip lenne.

A NEOWISE-üstökös néhány napig még biztosan látható marad az égbolton, utána viszont eltűnik, és csak több ezer év után kerül ismét földközelbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?