Tech hvg.hu 2020. április. 20. 14:38

A New Yorkban elhunytak mindössze öt százaléka volt asztmás

Egy kutatás szerint a betegség nem tartozik a koronavírus tíz legnagyobb rizikófaktora közé.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Bár a krónikus légúti megbetegedések esetén súlyosabb következményei lehetnek a koronavírusnak, az asztma nem tartozik a tíz legnagyobb rizikófaktor közé, számolt be róla a The New York Times a The Lancet szaklapban megjelent kutatásra hivatkozva.

A tudományos folyóiratban a New York államban elhunytak kórképeit elemezték, ezután jelentették ki, hogy nemcsak az asztma nem szerepel a legnagyobb rizikófaktorok, de az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is "csak" a hetedik a listán.

Az államban csak az elhunytak öt százaléka volt asztmás.

A The New York Times cikke szerint továbbra is a magas vérnyomással küzdők esetében a legveszélyesebb a koronavírus, és az asztmánál sokkal nagyon kockázati faktort jelent, ha valaki cukorbeteg, szívproblémái vannak, túlsúlyos vagy demenciában szenved.

A lap hangsúlyozta, hogy az adatok egyelőre csak tájékoztató jellegűek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.