Tech MTI 2020. március. 05. 17:03

"Nincs hova menniük" – veszélyben vannak Ausztrália koalái

Az állatvédők szerint csak Új-Dél-Walesben 5 ezer koala pusztult el a hónapokig tartó bozóttüzekben, ez a szám ráadásul tovább nőhet a következő időszakban.

A koalák veszélyeztetett fajként való besorolását sürgetik állatvédők, miután a bozóttüzek sújtotta térségben jelentősen zsugorodott az Ausztráliában őshonos erszényesek populációja.

Az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű állatvédő szervezet megbízásából készített jelentés szerint a 2019. október 1. és 2020. január 10. közötti időszakban a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli koalapopuláció nagyjából 5 ezer egyede, vagyis 12 százaléka pusztult el közvetlenül a bozóttüzek miatt.

Az IFAW munkatársa, Josey Sharrad szerint azonban ez a szám várhatóan tovább fog nőni, mert a lángok felemésztették az állatok természetes élőhelyeit.

"A megmaradt koaláknak nincs hova menniük" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatoknak pihenésre van szükségük, hogy regenerálódjanak. "A hosszúra nyúlt aszály, az erdőirtás, az élőhelyeik zsugorodása és most a tüzek. Mindez óriási csapás megannyi jelentős koalapopuláció számára".

A jelentés szerint az Ausztrália egyik jelképének számító, és jelenleg a sebezhető fajok közé tartozó koaláknak "komoly kihívásokkal" kell szembenézniük a hosszú távú életben maradásért. Az alacsony szaporodási ráta, a természetes élőhelyeik elvesztése, valamint a bozóttüzek és a klímaváltozás jelentette fenyegetés jelentős kockázatot jelent a faj túlélésére. Sharrad szerint a megszaporodó bozóttüzek következménye az lesz, hogy a megmaradt populációk egyszerűen nem fognak tudni regenerálódni két természeti katasztrófa között.

A kialakult helyzetre reagálva Új-Dél-Wales állam kormánya bejelentette, hogy mérlegeli a faj természetvédelmi státuszának sürgősségi átminősítését veszélyeztetettre, ami az állatok védelmét szolgáló erőfeszítések nagyobb anyagi támogatását, továbbá a természetes élőhelyeik közelében zajló erdőirtás korlátozását jelentené.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.