Tech hvg.hu 2020. február. 26. 12:03

Kémkedhetnek az iPhone-os appok? Az Apple szerint ez nem gond

Vád érte az iPhone-os és iPades alkalmazásokat: tulajdonképpen probléma nélkül hozzáférhetnek mindahhoz, amit a rendszer vágólapjára másolnak. Tulajdonképpen minden olyan iPhone és iPad érintett lehet, amelyik a jelenlegi legújabb (13.3) iOS-verziót használja.

A Mysk biztonsági kutatói készítettek egy bemutatót, amely felfedi, hogyan tudják elvileg felhasználni az alkalmazások a vágólapra kerülteket annak érdekében, hogy részletes információkhoz jussanak a felhasználókról. Ezúttal a tartózkodási hellyel kapcsolatos infókról van szó.

Ha például a kamera appal készített kép kerül a vágólapra, akkor a beágyazott információkban ott vannak a GPS-koordináták is, amelyekből visszakövethető a felhasználó tartózkodási helye, úgy, hogy ő erről mit sem sejt. Az alkalmazások attól függetlenül férhetnek hozzá az információkhoz, hogy kaptak-e helymeghatározási engedélyt a szolgáltatásokhoz. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Apple univerzális vágólapot használ, amelyik megosztható az eszközök között, így például egy iPhone-os app simán hozzáférhet a Mac vágólapjához.

A biztonsági cég több megoldást is javasolt e probléma áthidalására. Mindenekelőtt azt, hogy adjanak hozzá a rendszerhez egy olyan engedélyezést, ami a vágólapról való kiolvasással kapcsolatos, amennyiben a felhasználó beillesztést hajtana végre. De elképzelhető volna a helyinformációk eltávolítása is egy másolt fotóról.

Azonban úgy tűnik, az Apple-t mindez cseppet sem zavarja. A Mysk ugyanis még január 2-án megkereste a vállalatot a fentiekkel kapcsolatban (a forráskódot is mellékelték), azonban az Apple azt nyilatkozta, hogy ezt nem tartja problémának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.