Tech hvg.hu 2019. november. 12. 20:03

Itt a Facebook Pay: pénzt küldhet ismerőseinek a Messengeren, de fizethet is vele

A legnagyobb technológiai vállalatok újításának tervei mostanság rendre hetekkel korábban kiszivárognak. Ennek fényében meglepő, hogy a Facebook kedden váratlanul egy új szolgáltatását jelentette be. A Facebook Pay fizetési rendszer webes vásárlásnál is használható, de arra is alkalmas, hogy pénzt küldjünk egy messengeres ismerősnek.

A főleg hirdetési pénzekből élő Facebook folyamatosan kísérletezik újabb bevételi csatornák kialakításával. Nem feltétlen kell forradalmi ötlettel előállnia, az iparágban az Apple-től a Google-n át a Viberig szinte mindenki a saját elektronikus – mobilfókuszú – fizetési rendszer kialakítására törekszik. A Facebook az Egyesült Államokban élő felhasználók számára már évek óta biztosítja annak lehetőségét, hogy Messengeren küldjenek pénzt egymásnak. A kedden bejelentett újdonság ennél azonban jóval nagyobb léptékű: a Facebook Pay már tényleg egy önálló, komplex mobilfizetési rendszer.

A megoldással a Facebook egyszerűbbé és népszerűbbé szeretné tenni a pénzköltést saját felületein. A többes szám indokolt: a közösségi oldal házon belül működő mobilfizetési rendszere a Facebookon, a Messengeren, az Instagramon és a WhatsAppon is használható lesz.

A felhasználók saját bankkártyáik regisztrálása után (a rendszer valamennyi típussal és PayPallal is kompatibilis) gombnyomásra vásárolhatnak a Facebook Marketplace-en megjelenő vállalkozásoktól, de a rendszer arra is alkalmas, hogy pénzt küldjenek vele egy ismerősüknek. Utóbbit a Messengeren keresztül lehet bonyolítani, a partner kiválasztása után. Az összeg néhány dollár (pár száz forint) is lehet.

Ez utóbbi, azaz az ismerősök közti kisösszegű átutalás lehetőségének fontosságára év elején mutatott rá a hasonló szolgáltatást bevezető PayPal által megrendelt kutatás. Ebből kiderült, hogy a magyarok például évente átlagosan 9-15 ezer forint között hiteleznek baráti és a családi körben, átlagosan 3 ezer forinttal tartoznak egymásnak. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a magyarok megközelítőleg 15 százalékának nehézséget okoz begyűjteni a barátoktól és a családtagoktól egy közös ajándék megvásárlására, egy csoportos nyaralás lefoglalására vagy egy rendezvényre szóló belépőjegyek megvásárlására megelőlegezett összeget. A vissza nem fizetett összegek egy-egy személynél összesen akár a 300 ezer forintot is elérhetik. A fő okok, amelyek miatt az adósok nem fizetik vissza a tartozásukat, hogy a távolság miatt ritkán találkoznak a hitelezővel, nincs náluk elég készpénz, nincs a közelben ATM, vagy egyszerűen csak elfeledkeznek a dologról.

A hasonló, világszerte létező problémákra (is) megoldást kínáló szolgáltatást első körben az amerikai felhasználók próbálhatják ki, a nemzetközi elterjedéséről egyelőre semmit nem közölt a Facebook.

Fontos, hogy a Facebook Pay nem azonos és közvetlenül nem is függ össze a cég Libra-projektjével, az egy saját digitális pénz bevezetésének tervéről szól – és a szénája meglehetősen rosszul áll.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.