Tech hvg.hu 2019. június. 28. 14:03

Szondát küld a NASA az aszteroidához, ami minden embert milliárdossá tenne a Földön

A Jupiter és a Mars pályája között található Psyché 16 nevű aszteroida különlegessége, hogy fémből – többek között aranyból és platinából – van. Egyelőre sok a kérdőjel körülötte.

A tervek szerint már 2022-ben útnak indítaná a NASA azt az űrszondát, aminek célpontja egy igen különleges aszteroida lesz. A Psyché 16 létezéséről már az 1850-es évek óta tudnak a csillagászok, ám továbbra is sok a kérdőjel körülötte.

A aszteroida a Jupiter és a Mars pályája között található, különlegessége pedig, hogy a hatalmas objektum fémből – többek között aranyból, platinából – áll. A szakemberek szerint a Psyché 16 egy korai bolygó nikkel-vas magja lehet, ami azonban egy kozmikus katasztrófában eltűnt, és csak a magja maradt meg. Ennek némileg ellent mond, hogy törmelék viszont sehol sincs körülötte.

A Fox News beszámolója szerint az aszteroida elképesztő értéket képvisel: 10 000 billiárd dollár lehet az értéke. Mindez sokkal-sokkal több a világgazdaság 75,5 billó dolláros értékénél. Forintra átszámítva inkább ki sem írnánk ennek az értékét, a lényeg úgyis ugyanaz: a Földön minden egyes embert milliárdossá tenne – és nem forintban, dollárban értve.

Az űrszonda célja, hogy kiderítse, valóban egy egykori bolygó magjáról van-e szó, meghatározná a területei korát és a felszínének topográfiáját. Emellett összehasonlítaná a szerkezetét a Föld magjának szerkezetével. A NASA azt szeretné, ha jobban megértenénk a bolygók alapkövének számító vasmagot.

Az űrszonda 2023-ban érné el a Marsot, az aszteroidához pedig 2026-ban érne oda.

Ha kíváncsi a NASA küldetéseire, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?