Tech hvg.hu 2019. március. 28. 14:03

Komoly károkat okozott a múlt heti hackertámadás a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártójánál

A norvég Hydro nevű céget – amely a világ 40 országában mintegy 35 ezer alkalmazottat foglalkoztat – komoly kibertámadás ért még március 18-án. Most azt is elmondták, mi lett a támadás vége.

Bő egy héttel ezelőtt, március 18-án jelentette be a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártója, a Hydro, hogy kibertámadás érte a vállalatot. A cégnek még a norvég kormány is besegített, hogy vissza tudják verni a támadást, és az ne okozzon még a kialakult helyzetnél is nagyobb bonyodalmat.

A cég norvég, katari és brazil gyárában működő olvasztóberendezéseit kézi irányításra kellett átállítani, hogy a termelés biztonságosan tudjon folytatódni. Ezt a rendszert jó ideje már automatizálva használják, hogy minél hatékonyabb lehessen a termelés. A támadást végül sikerült visszaverni, de ahogy mondani szokás: az anyagi kár jelentős.

A Hydro a támadás során legalább 300 millió norvég koronát, vagyis átszámítva több mint 9,9 milliárd forintot veszített azzal, hogy hackerek fértek a rendszerükhöz – írja a BBC. A legnagyobb veszteséget az Extruded Solutions nevű divíziója szenvedte el, amely alumínium épülethomkolzatokat gyárt. Ezen a részlegen 20-30 százalékkal kellett csökkenteni a termelést, az ajtókat és ablakokat gyártóegység pedig teljesen megállt.

A kiberbiztonsági szakértők az incidens után kifejezetten megdicsérték a céget. Kevin Beaumont úgy fogalmazott: az incidens kezelésére a valaha látott legjobb tervet volt képes felmutatni a Hydro. Dale Paterson – aki a nagyvállalatoknak ad tanácsot a kiberbiztonság terén – pedig kifejezetten örült annak, hogy a cég a támadás által okzott károkat nyilvánosságra hozta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?