Tech MTI / hvg.hu 2019. január. 13. 18:03

Íme a képek a Hold azon oldaláról, amit a Földről sosem látunk

Felvételeket küldött a Csang'o-4 kínai űrszonda, mely a világon elsőként landolt a Hold "sötét" oldalán.

Először adott ki panorámaképet a kínai űrügynökség a Von Kármán-kráterről, ahol űrszondája leszállt. A felvételen láthatók az űrszonda és a Jáde Nyúl 2 holdjáró részei is.

CNSA

A holdjáró nemrég "ébredt fel" a készenléti állapotból, amibe az irányítók röviddel a landolás után helyezték elővigyázatosságból, mivel akkor ért a nap a legmagasabb pontra a leszállási hely fölött. A hőmérséklet ekkor akár a 200 Celsius-fokot is elérhette. A kínai holdprogramért felelős szervezet (CLEP) azt közölte, hogy a Jáde Nyúl 2 "állapota stabil".

A panorámaképet 80 fotóból állították össze – mondta Li Csunlaj, a kínai csillagászati obszervatóriumok igazgatóhelyettese, a Csang'o-4 földi irányításának vezetője. A képen láthatók a Jáde Nyúl 2 holdjárót körülvevő kis kráterek, melyek az irányítók szerint kihívást jelentenek majd a robot számára. Az egyik közeli kráter átmérője mintegy 20 méter, mélysége nagyjából 4 méter. A korábbi képekkel ellentétben a panorámakép színeit a kutatók olyanra korrigálták, mint amit a helyszínen látnánk.

CNSA

A Csang'o-4-et december 8-án indították útjára Kínából, majd január 3-án landolt a Hold fölről sosem látható oldalán. Ez az első misszió, amely a Hold "sötét" oldalának felfedezésére indult.

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.