A növény génmódosított változatát már emberek is fogyaszthatják, liszt, fehérjeszelet vagy sós rágcsálnivaló is készíthető belőle.
Engedélyezte az amerikai mezőgazdasági minisztérium a génmódosított, emberi fogyasztásra alkalmassá tett gyapot termesztését, ami a texasi egyetem kutatói szerint új élelmiszerforrást jelenthet a gyapottermesztő országokban, ahol a népesség nagy része alultáplált. A kutatók szerint a gyapot magja többféleképpen is elkészíthető, fehérjében gazdag táplálékforrás, de egyelőre nem lehet emberi vagy állati élelmiszer készítésére felhasználni, mivel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) még nem engedélyezte.
A gyapotot világszerte számos országban terjesztik, a növény magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga, így eddig ez volt a fő felhasználási terület. A növény magját eddig is használták takarmányként, de csak olyan állatok esetében, amelyeknek kétüregű a gyomra – a gyapotmagnak ugyanis magas a gosszipoltartalma. A gosszipol egy polifenolos aldehid, amely mérgező.
A texasi egyetem kutatói ezért RNS-interferencia alkalmazásával kiiktatták a gyapot egyik génjének aktivitását, ezáltal pedig teljesen eltüntették a mérgező gosszipolt a magokból, amelyeket így már emberek is fogyaszthatnak.
Nekem olyan, mintha csicseriborsót ennék, és könnyen felhasználható ízletes humusz készítésére
– mondta Keerti Rathore, az új gyapotféle egyik kifejlesztője. A főzéshez már eddig is használt gyapotmagolaj sajtolása után a növény megmaradt részét többféleképpen fel lehet használni: liszt készíthető belőle kenyérsütéshez és más pékárukhoz, fehérjeszeletnek is feldolgozható, míg a gyapotmagszemek pörkölve, vagy sózottan fogyaszthatók, vagy mogyoróvajhoz hasonló típusú paszta készíthető belőle.