Még korábbi, mint az eddig legősibbnek hitt észak-kínai leletek.
Az eddig hittnél sokkal korábbra nyúlhat vissza a sörfőzés gyakorlata: régészek a Földközi-tenger keleti medencéjét kutatva egy 13 ezer éves sörfőzde maradványaira bukkantak, ami ötezer évvel korábbi, mint az eddig legrégebbinek hitt észak-kínai leletek.
Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészei az észak-izraeli várostól délre fekvő Raqefet-barlangban talált őrlőedényeket elemeztek, és arra jutottak, hogy azokat szinte biztosan búza- vagy árpasör főzésére használták. A lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt, itt fedezték fel az 1930-as években a Kr.e. 11 000–9300 között létezett kultúra első települését.
A natúfi emberek táplálkozásában fontos szerepet játszottak a gabonafélék, falvaikat gabonatermő vidékeken alapították, és már gyűjtötték a térségben talált gabonamagvakat, sőt, tárolták is azokat. A búza- és árpasört a régészek szerint csak nagyon különleges alkalmakkor, például rituálékon szolgálták fel.