Tech hvg.hu 2017. február. 21. 09:01

Megtalálták a szuperanyagot, ami szinte mindenből képes áramot csinálni

A KBNNO névre keresztelt perovszkitásvány nemcsak a nap-, de a mozgási- és a hőenergiából is képes áramot fejleszteni.

A perovszkitásványok eddig is komoly szerepet játszottak a megújuló energiaforrások kihasználásában, a jövőben azonban még hatékonyabbak lehetnek az ezzel készülő eszközök. A finn Oului Egyetem kutatói egy olyan új ásványt fedeztek fel, ami többféle energiát is képes elektromos árammá alakítani – számolt be róla az International Business Times.

A jelenleg használatos perovszkitásványok legnagyobb hátránya, hogy bár a segítségükkel hatékonyan lehet átalakítani a különböző energiákat elektromos árammá, a különböző szerkezetű ásványok különböző területeken alkalmazhatók. Míg egy részük a napelemeknél hasznosítható, mások a mozgási vagy a hőenergiát képesek árammá transzformálni. A most felfedezett KBNNO (a név a kémiai összetételére utal) a kutatók szerint azonban egyszerre több energiaforrást is képes hasznosítani.

Oulu Egyetem

A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy bár a KBNNO a hőenergiát és a nyomást is elektromos árammá tudja alakítani, nem olyan jó hatásfokkal, mint más perovszkitok. A kutatók szerint azonban módosítható a szerkezete, így könnyen lehet, hogy képesek lesznek maximalizálni a hatásfokát.

Ha ez sikerülne, akkor olyan eszközöket fejleszthetnének, amik képesek lennének a környezet energiáját átalakítva töltődni, anélkül, hogy hálózatra kellene csatlakoztatni őket. A szakemberek jelenleg az ásvány szerkezetének tökéletesítésén dolgoznak, néhány éven belül pedig elkészülhet az első olyan eszköz prototípusa is, amit kereskedelmi forgalomban is kapni lehet majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?