Tech hvg.hu 2016. december. 25. 08:01

Ha jó zenéket keres: itt a világ minden táján lévő rádiók műsorát hallgathatja

A Radio Garden nevű oldal segítségével több ezer rádióállomás adásába belehallgathatunk, függetlenül attól, hogy alapvetően hol fogható a világon.

Leginkább a Facebook élő videós térképéhez tudnánk hasonlítani azt a fejlesztést, amit a hellei Martin Luther Egyetem készített el nemrég. A Radio Garden nevű weboldal tulajdonképpen egy interaktív térkép a Földről, ahol nemcsak a helyi és a környékbeli rádiók műsorába hallgathatunk bele, de azt is megnézhetjük, milyen zene megy éppen a világ túlsó felén.

A készítők ugyanazt az alapelvet tartották szem előtt, mint ami az első rádióállomás létrehozását is vezérelte: a rádió valójában egy összekötő kapocs, amin keresztül a több száz, vagy több ezer kilométerre élő emberek kultúráját is megismerhetjük. A projekt segítségével nem mellesleg az is kiderül, a világ különböző népeinek (zenei) ízlése nem is tér el annyira egymástól. A tesztünk során például az egyik japán állomás épp Frank Sinatra White Christmas című dalát játszotta.

Az indításkor az oldal az IP-címünk alapján határozza meg, honnan is netezünk, majd ezután megkeresi és elindítja a közelünkben lévő rádiók egyikét. Ha több is lenne belőlük (például Budapesten), akkor a képernyő jobb alsó sarkába kattintva válthatunk állomást.

A History menüpontra kattintva a rádiózás történetének fontosabb állomásait ismerhetjük meg, a Jingle segítségével pedig egy-egy adóról tudhatunk meg több információt. A Stories menüpontban nem a rádió, hanem a hallgatók mesélnek a saját rádiózási szokásaikról.

Ez utóbbiak egyelőre nem minden régióban működnek, ahogy a rádióadókból sem található meg mindegyik a térképen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.