Tech Papós Tamás 2015. december. 25. 12:01

10 tipp karácsonyra, hogy ne legyen rosszul az ünnepi menütől

Kajakómaként ismert a jelenség, amelyet nem feltétlenül az okoz, hogy minden kedvünkre valót megeszünk az ünnepi asztalról. Csak fogadja meg ezeket a tippeket és elkerülhető a rosszullét.

Esett már meg önnel, hogy a karácsonyi bejgli, halászlé és megannyi finomság elfogyasztása után mozdulni sem tudott, nyűgös és fáradt volt, legszívesebben órákig csak feküdt volna, netán utóbbit is választotta egy családi vagy baráti program helyett? Igen komoly rosszullétig is vezethet ez a legtöbbször kajakómaként emlegetett jelenség, amely egyébként nem feltétlenül azért történik, mert minden kedvére valót megkóstol az ünnepi asztalról. Csak okosan kell enni és megelőzheti!

A Huffington Post épp ezért gyűjtötte össze azokat a tudományos kutatásokkal bizonyított tippeket, amelyek étkezés előtt, közben és után segítenek elkerülni ezt a nem éppen ünnepi állapotot.

1) Igyon rendszeresen vizet! A víz telítettséget okoz, így segít megelőzni, hogy több ételt fogyasszunk el, mint amennyi utólag is jól esne.

2) Egyen lassabban! Nem kell mindent azonnal kipróbálni és felfalni, ha lassan eszik és hagy egy kis időt a fogások között, sokkal jobban érzi majd, hogy tényleg meg bír-e enni még egy adagot bármiből is.

3) Ne igyon szénsavas üdítőket és szódát! A szénsavas italok felfújják és egy kiadós étkezés után elég kellemetlen érzést okoznak.

4) Amennyire lehet, kerülje a só használatát! Ha már sokat eszik, legalább ne sózza (túl) az ételeket, ellenben szintén csak ront a helyzeten. Hosszútávon egyébként még kellemetlenebb hatása lehet a túlzott sófogyasztásnak.

5) Amennyire lehet, kerülje a brokkoli, a bab, a tejtermékek és a káposzta fogyasztását! Egy nagy ünnepi lakoma után ezek komoly mértékben növelik a hasfájás esélyét. Persze tudjuk, hogy a töltött káposzta sok családnál hagyományos ünnepi étel, de csak óvatosan vele!

6) Egyes ételek fogyasztása nagyon hasznos, segítenek elkerülni a felfúvódást! Íme a jótékony étkek listája: uborka, banán, avokádó, fehér rizs, spárga, gyömbér.

8) Étkezés után tegyen egy rövid sétát! Vércukorszintjének és emésztésének is jót tesz ezzel.

9) Étkezés után igyon menta vagy kamilla teát! Ez a két típus igazoltan nyugtatja a gyomrot és szintén jótékony hatással van az emésztésre.

10) Jógázzon! Nem kell profinak lenni, két alapvető gyakorlat is bőven elég ilyenkor: feküdjön háttal a földre, majd híd pózban legyen egy kicsit, illetve néhányszor húzza a térdét a mellkasához. Ezzel is elkerülheti vagy enyhítheti a felfúvódást.