Tech MTI 2011. november. 06. 17:44

Fotó: bikafejű cápa született a Nyíregyházi Állatparkban

A kipusztulás szélén álló faj megmentése érdekében az európai állatkertek tenyészprogramot indítottak, Nyíregyházán most született meg az első utód - mondta Révészné Petró Zsuzsa, a sóstógyógyfürdői állatpark sajtóreferense.

A bikafejű cápa Észak-Amerika nyugati partvidékén, a Kaliforniai-öbölben élő aljzatlakó cápafaj. A kifejlett egyedek egy méter hosszúak, jellemző rájuk a hátukon található nagy és erős tüske, melyet védekezésre használnak. Az ivarérett egyedek 2-10 méter mélységben sziklás területeken élnek, míg a fiatalok akár 40-150 méter méteres mélységben, a homokos aljzatú területeken fordulnak elő.

MTI / Balázs Attila

Az állatok főként puhatestűeket, csigákat, kagylókat, valamint rákokat esznek, de a tengeri sünöket is előszeretettel fogyasztják. A bikafejű cápa - ellentétben a többi, elevenszülő, illetve álelevenszülő cápákkal - tojásokkal szaporodik. A faj különlegessége, hogy egyike azon cápáknak, amelyekre jellemző a szülői gondoskodás, ugyanis a tojás lerakása után a nőstény a szájába veszi azt, és elrejti egy üregbe a ragadozók elől.

Az utódok a környezeti viszonyoktól függően 6-10 hónap alatt kelnek ki és 15-17 centiméteresen látják meg a napvilágot. A Nyíregyházi Állatparkban mesterséges körülmények között zajlott a keltetés, a kis cápabébit a gondozók nevelik.    

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?