Tech hvg.hu 2011. augusztus. 24. 08:42

A Facebook módosítja az adatvédelmi beállításokat

A Facebook átalakítja a rendszert: módosul, hogyan kezelhetik a felhasználók a személyi adataikat a portálon. Az alapbeállítás természetesen most is a "publikus" lesz, ezt kell majd módosítani augusztus 25-től.

A Facebook-blogon ígért módosítások között szerepel többek között az is, hogy minden egyes üzenetnek lesz megosztási beállítása, azaz mielőtt publikálja a felhasználó, meg kell adnia, ki láthatja – áll a BBC hírében.  

A Facebookot rengeteg kritika éri, mert nem elég egyértelműek az adatvédelmi beállítások, és ezeket is különböző almenükbe rejtik.

Facebook

Mostantól, ha a felhasználó megoszt például egy fotót vagy egy videót, arra is lehetősége van, hogy eltávolítsa az üzenetből, ki volt a feladó. Ez azért fontos, mert sokan visszaélnek a taggingel, és mások nevében publikálnak például lejárató képeket.

Facebook

Amikor a Facebook-felhasználók először osztanak meg tartalmat az új rendszerben, az alapértelmezett javaslat a "public", azaz nyilvános lesz, amely a korábbi "mindenki" beállítást helyettesíti. Ha a felhasználó egy másik opciót választ, a jövőben az lesz az alapértelmezett.

Facebook

A felhasználási feltételeket egyébként rendszeresen módosítja a Facebook – az egykori elit közösség, a magánszféráját korrektül védő oldal ma már csak legenda. Matt McKeon tavaly elkészítette a The Evolution of Privacy on Facebook grafikát, amely azt mutatja meg, hogyan változtak a Facebook alapbeállításai 2005 és 2010 között. Mára az egyik végletből – a „majdnem minden privát”-tól a másikig jutott, a „jóformán minden nyilvános” megközelítésig. A rendszer tehát nem védi a felhasználót – mindenkinek magának kell gondoskodnia a biztonságáról.

Az új adatvédelmi beállítások augusztus 25. csütörtöktől lépnek életbe a Facebookon.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.