2011. május. 09. 15:44 MTI Utolsó frissítés: 2011. május. 09. 15:43 Tech

Kiderült, honnan ered a rizs

A rizs Kínából ered - állapították meg a növény genomjának vizsgálata alapján amerikai kutatók, akik több ezer évre visszamenően tudták nyomon követni a genetikai állományban bekövetkezett változásokat.

Az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legutóbbi számában közzétett tanulmány szerint a meghonosított rizs mintegy 9 ezer évvel ezelőtt bukkant fel először Kínában a Jangce folyó völgyében. Korábbi kutatások nyitva hagyták a kérdést, hogy a rizs eredete Kínába vagy Indiába nyúlik-e vissza.

A mostani tanulmányban a New York-i Egyetem, a St. Louis-i Washington Egyetem, a Stanford, valamint a Purdue Egyetem kutatói az ázsiai rizs (Oryza sativa) örökítőanyagát vizsgálták. Ez a gabona az egyik legősibb növényfaj, egyúttal az egyik legelterjedtebb haszonnövény is. A rizsfajták sokfélesége miatt a kutatók körében is vitatott volt a növény eredete.

A mostani tanulmányhoz a genetikusok újraelemezték a rizs evolúciós történetét, azaz filogenézisét az eddig megismert genetikai adatok alapján, melyek nyilvános kutatási adatbázisokban is elérhetők. Számítógépes algoritmusukkal arra a következtetésre jutottak, hogy a két alfaj (a japonica és az indica) őse ugyanaz. Számításaik szerint a japonica és az indica alfaj körülbelül 3900 évvel ezelőtt vált el egymástól - idézte a tanulmányt a ScienceDaily című tudományos portál.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?