2010. december. 16. 05:38 techline.hu Utolsó frissítés: 2010. december. 15. 18:41 Tech

Elkészült a Facebook vizuális világtérképe – látványos, tanulságos

Mikor már azt hittük, idén elég volt a Facebook-hírekből és -érdekességekből, az utolsó pillanatban még megjelent a...

 Mikor már azt hittük, idén elég volt a Facebook-hírekből és -érdekességekből, az utolsó pillanatban még megjelent a neten egy valóban érdekes kép. Paul Butler, a Facebook egyik gyakornoka kíváncsi volt, vajon hogyan mutatna az ismerősi hálózat vizuálisan leképezve.

A feladat első hallásra talán egyszerűnek tűnhet, Paul azonban hamar rájött, hogy nehéz fába vágta virtuális fejszéjét. A Facebookon ugyanis egész egyszerűen annyi kapcsolat van, hogy ha sima „vonalakkal” összekötött, pókhálószerű térképet akart volna rajzolni, akkor ahhoz a jelenleg kapható legnagyobb monitor/TV is kevés lett volna. A vonalakból ugyanis annyi lenne (ergó olyan vékonyak lennének), hogy nem látnánk semmit.

Paul ezután egy egyszerű hőtérkép alapú megoldással próbálkozott, azonban itt is problémákba ütközött: az óriási (és szétágazó) adatmennyiség miatt a végeredmény csak egy nagy fehér paca lett a világtérkép közepén.

Végül az „R” nevű nyílt forráskódú statisztika vizualizációs szoftverrel oldotta meg a problémát, az elkészült kép egyfajta átmenet a hőtérképes és a vonalas megoldás között. A térkép nagyfelbontású, teljes verziója ezen a címen tekinthető meg. Jól látszik, hogy még ezen a viszonylag nagyméretű képen is milyen aprók a vonalak (és mennyi van belőlük!).

Érdekes látni az is, hogy az ismerősi hálózatok milyen centralizáltak, főleg az USA és az EU viszi a prímet. A térkép a 2010. decemberi állapotot mutatja – a képet két héten keresztül számolta Paul gépe, saját elmondása szerint szívesen készített volna még részletesebbet is, de nem volt meg hozzá a szükséges hardver…

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.