2010. november. 15. 14:39 MTI Utolsó frissítés: 2010. november. 15. 14:44 Tech

A tilalom ellenére ezrével ölik le a teknősöket Madagaszkáron

A halászati tilalom ellenére is több ezer végveszélyben lévő teknőst fognak ki és ölnek meg évente a madagaszkári halászfaluk lakói - derült ki egy új tanulmányból.

Az angliai Exeteri Egyetem Ökológiai és Környezetvédelmi Központjának számításai szerint évente nagyjából 10-16 ezer végveszélyben lévő teknőst ölnek meg az Indiai-óceánon lévő szigetországban. A tilalom ellenére ugyanis az ország félreesőbb területein, ha csak szerényebb keretek között is, de továbbra is virágzik a hüllők, például a közönséges levesteknős (Chelonia mydas) halászata - olvasható a LiveScience (www.livescience.com) tudományos hírportálon. 

A szakemberek ezért 12 helyi halászfaluval együttműködve igyekeztek kideríteni, hogy évente pontosan hány teknős fordul meg a halálos véget jelentő hálókban. A települések kiválasztott képviselői dokumentálták és lefényképezték az összes kifogott példányt. "A húsukért kifogni a teknősöket egy nagyon fontos részét képezi a helyi kultúrának a partmentén élő emberek számára" - mondta Frances Humber, a kutatásban segédkező Blue Ventures Conservation nevű természetvédelmi szervezet munkatársa. "A falulakók ugyanakkor azt is megértik, hogy az állatok jövőjének biztosítása rendkívül jelentős feladat" - tette hozzá.

A kutatók a falulakóktól kapott eredményeket összevették a régióban készített korábbi tanulmányok adataival, hogy megkapják az évente leölt példányok számát. - Azt már tisztán láthatjuk, hogy a teljes halászati tilalom nem működik, tehát a halászközösségekkel együttműködve kell majd kidolgozni valami fenntartható gyakorlatot" - mondta Humber, hangsúlyozva, hogy nem egyedül Madagaszkáron ilyen aggasztósan magasak az adatok, hanem hasonló helyzettel küzdenek más fejlődő országok is a trópusi tengerpartok mentén.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?