2010. november. 15. 15:35 MTI Utolsó frissítés: 2010. november. 15. 15:37 Tech

A trópusi esőerdők már túléltek a mostaninál súlyosabb felmelegedéseket is

A földtörténet közelmúltjának egyik legforróbb időszaka reményt kelt a jövőre vonatkozóan, ugyanis a trópusokon abban az időszakban fokozódott a biológiai sokféleség - derül ki egy panamai-német kutatásból.

A paleocén és eocén korok határán, 56-55 millió évvel ezelőtt bekövetkezett felmelegedés során nem kevesebb mint öt fokkal emelkedett a hőmérséklet, így 3-5 fokkal haladta mag a mai értéket. Az időszak 200 000 évig tartott, a légkör széndioxid-tartalma tízezer év alatt több mint kétszeresére nőtt.

A panamai Smithsonian Kutatóintézet és a frankfurti Goethe Egyetem geológusai Venezuelából és Kolumbiából származó fúrási mintákat és üledékes zárványokat vizsgáltak meg. Megállapították, hogy az említett időszakban erősen megnőtt a biológiai sokféleség a növények között - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Sok minden szól amellett, hogy az esőerdő a meleg időszak alatt viszonylag gazdagon fejlődött, és arra utaló nyomokat is találtak, hogy a páratartalom sem csökkent lényegesen.

Ez az egyik legelső kutatás, amelyik az egyenlítő környékéről származó anyagot vizsgálja - hangsúlyozta Jörg Pross, a német Goethe Egyetem paleoklimatológusa az eredmények jelentőségéről. - Az eddigi elemzések elsősorban a hűvösebb régiókból származó mintákra támaszkodtak. Az akkori növényvilág alkalmazkodása reményt kelt arra, hogy a földi élet a jelenlegi gyors felmelegedéssel is megbirkózik majd. Ahhoz azonban, hogy meg lehessen jósolni az esőerdő várható reakcióját az előttünk álló nedves-forró éghajlatra, még számos trópusi mintát kell gyűjteni és kielemezni.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?