2010. április. 12. 14:41 MTI Utolsó frissítés: 2010. április. 12. 14:31 Tech

A világ legforróbb termálvize a tenger mélyén fakad

Brit tudósok tanulmányozzák a világ legforróbb hévízforrásait az Atlanti-óceán mélyén. A kutatás akár még a földönkívüli életet is megmagyarázhatja.

A Kajmán-hasadék 5000 méteres mélytengeri szakadékai  világ legérdekesebb geológiai képződményei közé tartoznak. A Southamptoni Egyetem kutatói ezt a vidéket térképezték fel távirányítású tengeralattjáró segítségével. Az itteni hőforrások - amelyekben még az ólom is megolvadna - a "fekete kéményeknek" nevezett képződményekből törnek elő nagyjából 800 méterrel mélyebben, mint az eddig a Csendes-óceánban tanulmányozott hasonló geológiai objektumok. A kémények már 30 évvel ezelőtti felfedezésükkor is rendkívüli érdeklődést váltottak ki, mivel körülöttük az oxigéntől teljesen elzárt, a földfelszíninél 500-szor nagyobb nyomás alatti környezetben különleges élővilágot fedeztek fel.

"Ezeket a leheletetlen körülmények között élő fajokat tanulmányozva megérthetjük az élet kifejlődését a Földön, de arra is választ kapunk, hogy lehetséges-e az élet más bolygókon" - magyarázták a kutatók, akik össze akarják vetni az Atlanti-óceán mélyén élő fajokat a csendes-óceániakkal.

A különleges küldetés során tanulmányozták a víz, a fenék és a mélytengeri vulkánok környezetének kémiai összetételét is. A Kajmán-völgy ugyanis a világ legmélyebben fekvő vulkanikus hasadéka, amelyet mindeddig még nem sikerült megközelíteni az ott uralkodó magas nyomás és hőmérséklet miatt. A Southamptoni Nemzeti Oceanográfiai Központ munkatársai az újonnan kifejlesztett Autosub600 elnevezésű, távirányítású tengeralattjáró segítségével azonban fényképeket készíthettek és anyagmintákat vehettek a völgyből.

A távirányítható eszközzel tanulmányozták a hőforrásokat is: a vastartalmú ásványokból álló oszlopokból előtörő források "semmihez sem hasonlíthatóak, olyanok, mintha egy másik bolygó felszínét tanulmányoznánk" a brit kutatók szerint.


 

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.