2010. március. 31. 11:20 MTI Utolsó frissítés: 2010. március. 31. 10:55 Tech

IBM: jönnek az olcsó fényelemek?

Az IBM bejelentette: feltalálták az olcsó fényelemek gyártási technológiáját, amellyel az elektromos energia várhatóan jóval olcsóbb lesz az áramhálózatoktól most megvásárolhatónál.

A rohamosan növekvő energiaigény kielégítésére világszerte lázasan kutatják a fény - főleg az ingyen napfény - hasznosításának lehetőségeit. A használatban lévő fotovoltaikus egységek - napelemek, fényelemek - még igen drágák. Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy maguk az IBM szabadalmaztatta új fényelemek - előállítási módjuk révén - akár a jelenlegiek  árának századrészébe kerülnek majd.

Az IBM yorktowni, T. J. Watsonról elnevezett kutatási központjában kidolgozott eljárás lényege, hogy fényelemeket a most felhasználtaknál sokkal hozzáférhetőbb anyagokból állítják elő. Ezek az egyszerű alapanyagok - a réz, az ón, a horgany, a szelén és a kén - bőséggel rendelkezésre állnak, és belőlük folyadékos, iszapolási eljárással nyerhető (vegyíthető) a legolcsóbb fényhasznosító anyag. Az eddig igénybe vett kadmium mérgező, az indium és a tellúr ritka, előállításukhoz, felhordásukhoz pedig vákuum, légritka tér szükséges, és ezért is nagyon drágák.

A kutatóközpont beszámolója szerint már a bővebben, könnyebben és olcsóbban hozzáférhető új anyagok felhasználási technológiáját is kidolgozták. Azok igen vékony rétegben, szinte filmként felhordhatók - szórással, nyomtatással vagy pergetéssel.  

Másutt a fényelemek felületének hullámosra vagy kis gömbökbe formázásával is foglalkoznak. Az alakzatok a fényt nemcsak felfogják, de a fényvisszaverő prizmákhoz hasonlóan terítik is.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?