2009. szeptember. 25. 16:00 MTI Utolsó frissítés: 2009. szeptember. 25. 16:06 Tech

Kihalás fenyeget 160 ritka állat- és növényfajt a Mekong folyónál

Százhatvanhárom tavaly felfedezett, ritka állat- és növényfajt fenyeget kihalás a délkelet-ázsiai Mekong folyó mentén az éghajlatváltozás következtében - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Bangkokban.

A veszélybe került fajok között van egy madárevő béka és egy leopárdmintázatú gekkó, utóbbinak scifibe illő megjelenése inspirálta a WWF-jelentés címét is: Harmadik típusú találkozások. Összesen 100 növény, 28 hal, 18 hüllő, 14 kétéltű, 2 emlős és egy madárfaj szerepel a WWF listáján.
  
"Néhány faj tud majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, mások azonban nem, és ez jelentős kihalási hullámhoz vezethet" - mondta Stuart Chapman, a természetvédő szervezet Mekong-programjának igazgatója. A WWF szerint az éghajlat átalakulása már meg is kezdődött, elsősorban az emelkedő tengerszint, valamint az egyre gyakoribbá váló aszályok és árvizek adnak okot aggodalomra. Ezenkívül a fakitermelés és az építkezések is veszélyeztetik az élővilágot. A szervezet közleményében határokon átnyúló intézkedéseket sürget a terület élővilágának megóvására.
  
A Tibeti-fennsíkon eredő Mekong a világ tizedik leghosszabb folyója: 4350 kilométeren át kanyarog Kínán, Mianmaron (Burmán), Thaiföldön, Laoszon, Kambodzsán át, hogy aztán Vietnamban a Dél-kínai-tengerbe ömöljön. A folyó vízgyűjtő területe termékeny terepe a kutatásnak: 1997 és 2007 között 1068 új fajt fedeztek fel a térségben. Ma a több mint 320 millió embernek otthon adó területnek mindössze öt százaléka érintetlen a civilizációtól.
  
A zöld szervezet közleményében felhívja a figyelmet a szeptember 28-án Bangkokban kezdődő klímatalálkozó fontosságára, amely a decemberi koppenhágai klímacsúcsra való felkészülési periódus utolsó előtti állomása.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?