2009. augusztus. 10. 16:45 MTI Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 10. 16:10 Tech

Több tízezer négyzetkilométerrel csökkent az északi jégtakaró

Az Északi-tengert borító jég mennyisége rekord mértékben csökkent a nyári hőség nyomán, közölték vasárnap műholdas megfigyelések alapján kutatók.

Az elmúlt évszázadban a Föld átlaghőmérséklete 0,6 Celsius-fokot emelkedett, ám a sarkvidéken ennél kétszer gyorsabban nőtt az átlagos hőmérséklet. Kanada északnyugati területén, Tuktoyaktukban kilencszáz eszkimó őslakos él, akik igen melegnek találták idén a tenger vizét.

"A gyerekek fürödtek az óceánban" - idézi fel a 89 éves Eddie Gruben, aki évtizedek óta figyeli a változásokat. Júliusban 30 Celsius-fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála a faluban.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központjának (NSIDC) csütörtöki bejelentése szerint a sarki jég kiterjedése 6,75 millió négyzetkilométer, miután júliusban átlagosan 106 ezer négyzetkilométert zsugorodott naponta - ez India területének vagy három Belgium-nagyságú területnek felel meg.

Szeptemberre derül ki, hogy eléri-e eddigi minimumát a zsugorodó jégtakaró
© AP

Az olvadás mértéke hasonló, mint a 2007-es rekord, amikor szeptemberben 4,3 millió négyzetkilométert fedett jég a sarki vizeken. Az NSIDC legutóbbi elemzése szerint az idei légköri viszonyok nagyon hasonlóak a 2007-eshez, például a magasnyomású gerinc is, amely tiszta eget és erős olvadást eredményezett a Beaufort-tengeren.

Környezetvédők aggodalmasnak tartják, hogyan élik túl például a jegesmedvék a sarki jég olvadását. Az amerikai kontinenst megkerülő Ocean Watch elnevezésű hajó kapitánya, Mark Schrader elmondta, hogy a sarkvidéken áthaladva egyetlen jegesmedvét láttak.

A műholdas megfigyelések adatait szeptemberre összegzik a kutatók, akkor derül ki, elérte-e eddigi minimumát a sarki jégsapka idén nyáron.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?