2009. április. 27. 16:04 hvg.hu/MTI Utolsó frissítés: 2009. április. 27. 16:05 Tech

Sertésinfluenza: nyugtat a mangalicatenyésztő, de

Nem a sertésektől és nem a sertéshústól lehet sertésinfluenzát kapni, a betegség cseppfertőzéssel emberről emberre terjed - közölte a Mexikóból kiindult megbetegedések kapcsán Tóth Péter debreceni kutató, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Nincs teljesen igaza.

A sertésinfluenzának annyi köze van a sertésekhez, mint a bárányhimlőnek a bárányokhoz - szemléltette a helyzetet a szakember. Megítélése szerint a megbetegedésekről szóló híreket nem sertéstelepek és sertéshús bemutatásával kellene illusztrálni a sajtóban, hanem zsúfolt tengerpartokkal, repülőterekkel. Tóth Péter szerint egy rendkívül virulens, életerős és ezért rendkívül veszélyes influenzavírus-mutánsról van szó, amely emberről emberre terjed és nem csak az időseket, betegeket támadja meg, hanem a felnőtteket is leteríti. A vírus életképességére jellemző, hogy meleg időben is gyorsan terjed.

A betegség több napig tartó, 38 fokos lázzal jár, s a szövődményei a veszélyesek. A szakember a legfontosabb védekezési eszköznek a szájmaszk viselését tekinti. Ezzel ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a betegség terjedése - mondta a kutató.

Valójában azonban lehetséges élő sertéstől is megkapni a fertőzést, mint ahogy ez korábban is megtörtént. A vírus sertésről sertésre is terjed, igaz, emberről emberre sokkal nagyobb a valószínűsége. Valóban kicsi a sansza annak, hogy sertéshústól kapható meg az influenza, de vérrel vagy cseppfertőzéssel is terjed. A megsütött vagy megfőzött állathúsban elpusztulnak a kórokozók. 

Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?