2009. április. 27. 10:17 MTI Utolsó frissítés: 2009. április. 27. 10:54 Itthon

Sertésinfluenza: fogyasztható a magyar sertéshús

Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenzás megbetegedések kapcsán - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

A szövetség közleményében kiemeli: a magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható.

Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére. Emellett a humán egészségügyi szolgálatok fokozottan ellenőrizzék a Magyarországra beutazókat az influenza miatt, és ha kell, állítsanak fel karanténállomásokat a repülőtereken.

A közlemény szerint a vírust hordozó ember nagyobb kockázatot jelent jelenleg, mint a sertések vagy a sertéshús. A sertéshús esetében még ha jelen lenne is a vírus, az a sütés-főzés hatására elpusztul, ezáltal nem fertőződhet meg a fogyasztó - mutatott rá a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

Az Észak- és Közép-Amerikában terjedő sertésinfluenza-kórokozó az elmúlt két hétben több mint 100 halálos áldozatot követelt Mexikóban.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?