2009. február. 17. 10:42 techline.hu Utolsó frissítés: 2009. február. 17. 10:44 Tech

Vérdíj a féreg készítőjének fejére

A Microsoft 250 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a Downadup/Conficker féreg...

A Microsoft 250 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a Downadup/Conficker féreg alkotójának fejére, így szeretnék megtudni, ki alkotta azt. A féreg 2008 októberében jelent meg, és azóta számítógépek millióit fertőzte meg.

A szoftveróriás a vérdíj kitűzésével azt kívánja üzenni, hogy komolyan veszi a rendszerei ellen irányuló támadásokat,  és persze azt is, hogy ennek a bűncselekménynek az elkövetője nem menekülhet. A Microsoft arra kéri a felhasználókat, hogy ha bárkinek van információja a féreg alkotójának kilétéről, tudassa vele vagy a rendőrséggel.

Ártalmatlan USB kulcson n is terjed a féreg

A Microsoft 2005-ben már kifizetett 250 ezer dollárt két embernek, akik a Sasser féreg alkotójának kilétét segítettek felfedni. A Blaster, MyDoom és Sobig férgek alkotójára is hasonló nagyságú vérdíjat tűztek ki, de eddig senkit sem sikerült elfogni.

A Conficker féreg interneten vagy USB kulcson keresztül jut a számítógépre. A felhasználók úgy védekezhetnek ellene, ha friss az antivírus programjuk, és a rendszerre már telepítették a Microsoft MS08-067-es pacthét. Ha a féreg megtelepedett a gépen, eléggé nehéz onnan eltávolítani.

A féreg megpróbálja kitalálni a felhasználóneveket és jelszavakat, ha ezek megvannak, akkor kizárja a felhasználókat a saját rendszerükből – nem kis fejfájást okozva ezzel a rendszergazdáknak. A féreg egy saját maga generálta weboldal címre látogat el, és ott jelent alkotóinak, illetve frissíti önmagát. A fertőzött gépek spamek küldésére, webes támadások indítására használhatók, bár a szakértők előtt még nem igazán tiszta, mi is a féreg valódi célja.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?