2008. november. 06. 18:15 MTI Utolsó frissítés: 2008. november. 06. 17:58 Tech

Japán tudósok agyszövetet hoztak létre őssejtekből

Japán tudósoknak - először a világon - sikerült embriókból nyert őssejtekből agyszövetet létrehozniuk.

A Riken japán állami kutatóintézet tudósai agykéregszövetet tenyésztettek ki az őssejtekből. Ez komoly előrelépés a korábbi stádiumból, amikor a kutatóknak már sikerült az őssejtekből különböző típusú sejteket kitenyészteni, de nem tudták elérni, hogy azok szövetet alkossanak.

Ez azért fontos - olvasható az intézet csütörtöki közleményében -, mert "a regeneratív terápiában csak néhány betegség gyógyítható egyszerű sejtátültetéssel, a szövetátültetés lényegesen eredményesebb lehet a gyógyításban". A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek, hogy egyelőre az őssejtekből kifejlesztett agyszövet nem elegendő és túl gyenge ahhoz, hogy szélütés-áldozatokat gyógyítsanak vele, de tanulmányozzák, hogyen lehetne in vitro érettebb kortexszöveteket létrehozni.

Az őssejtek révén létrehozott szövet elősegítheti, hogy laboratóriumban tanulmányozzák az Alzheimer-kór okait, továbbá oltóanyag előállítására is használható lesz - fűzték hozá a japán kutatók.

Az őssejtek alkalmazását ígéretesnek tekintik olyan betegségek gyógyításában, mint a rák vagy a diabétesz, vagy az emberi szervezet megrongált sejtjeinek, szöveteinek pótlásában. Számos országban azonban vitatják ezt a módszert, mivel az őssejtek kinyerése során elpusztulnak azok az embriók, amelyekből származnak.

Japánban viszont engedélyezik azt, hogy embriókból nyerjenek ki őssejteket tudományos kutatáshoz.

A Riken intézet azonban azt is megjegyezte közleményében, hogy sikerült agykéregszövetet kitenyésztenie úgynevezett iPS multipotenciális őssejtekből is, amelyeket felnőttek bőréből vagy testének más részeiből kinyert sejtekből laboratóriumban alakítanak ki - ez az eljárás nem vet fel olyan etikai problémákat, mint az embriók felhasználása.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?