2008. október. 29. 12:52 MTI Utolsó frissítés: 2008. október. 29. 12:34 Tech

Szabad az út a genetikailag módosított gyapot előtt

Az Európai Bizottság szerdán engedélyezte a német BayerCropScience által kifejlesztett genetikailag módosított gyapot, az LLCotton25 importját, illetve forgalmazását mind a 27 tagországban.

Az engedély - amely 10 évre szól - az LLCotton25 gyapotot tartalmazó, abból álló vagy abból előállított élelmiszerek, élelmiszer-összetevők és takarmányok forgalomba hozatalára vonatkozik.

A gyapotot az unión kívüli országokban termesztik.

2007. április 16-án az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező véleményt adott ki, és arra a következtetésre jutott, hogy nem valószínű, hogy a genetikailag módosított gyapot kedvezőtlen hatást gyakorolna az emberek vagy állatok egészségére, illetve a környezetre.

Ezen előzmények alapján a Bizottság 2008. február 12-án szavazás céljából az élelmiszerlánc- és állategészségügyi állandó bizottság elé terjesztette az engedélyezésről szóló határozattervezetet. Az állandó bizottság nem nyilvánított véleményt: tizennégy tagállam (168 szavazat) a határozattervezet mellett, kilenc tagállam ellene (109 szavazat) szavazott, három tagállam tartózkodott (65 szavazat), egy tagállam pedig (3 szavazat) nem képviseltette magát.

Ezek után döntött a Bizottság az engedélyezésről, amire az EU szabályozása lehetőséget ad.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?