Egyetlen csésze kávéhoz 140 liter vízre van szükség
A szén-dioxid terhelést kifejező úgynevezett szénlábnyom (carbon footprint) mellett eddig kevéssé vették figyelembe az emberi működésnek a vizekre vonatkoztatott terhelését. Most azonban holland kutatók felmérései alapján már azt is megtudhattuk, hogy mennyi vízre van szükség egy kiló marhahús, vagy egy csésze kávé előállításához.
Egy kád víz kell hozzá © Dripnet |
Az A.Y. Hoekstra és A.K. Chapagain által készített tanulmány szerint az országok esetében a vízlábnyom értéke azt a vízmennyiséget jelenti, amelyre az adott nemzetnek szüksége van, ipari termékei előállításához, illetve a szolgáltatásokhoz, melyeket polgárai igénybe vesznek. Egy országos vízlábnyom két részből áll, a belföldi készletekből merített víz mennyiségéből és a külföldről importált vízből.
A kutatócsoport néhány statisztikát is közölt, hogy könnyebben fel tudjuk mérni környezeti hatásunkat. Egyetlen kilogramm marhahús előállításához – az állat megszületésétől a bélszín feltálalásáig – nem kevesebb, mint 16 000 liter vízre van szükség. De egyetlen csésze kávé elkészítéséhez is 140 liter vízre van szükség.
Kínában az egy főre eső vízlábnyom 700 köbméter évente, míg az Egyesült Államokban ugyanez az érték 2500 köbméterre rúg.
Egy átlagos európai valahol a kettő között található 1300-1500 köbméterrel.
Hoekstra és Chapagain kutatásai szerint egyetlen 125 milliliteres csésze kávé elkészítéséhez 140 liter vízre van szükség, ennek legnagyobb részét a kávécserje öntözésére kell fordítani. Ez annyit tesz, hogy egyetlen csepp kávéhoz 1100 csepp víz kell. A felmérés helyszínén, Hollandiában a lakosság teljes kávéfogyasztása 2,6 milliárd köbméter vizet emészt fel évente, ami a Meuse folyó éves hozamának 36 százaléka. S ez csupán a világ teljes kávéfogyasztásának 2,4 százalékát teszi ki. A Föld összes kávérajongójának ellátása évente 110 milliárd köbméter vizet igényel, ez másfélszerese a Rajna éves hozamának, s tizenötszöröse a Meuse folyóénak.