2008. április. 16. 15:40 Bari Máriusz Utolsó frissítés: 2008. április. 16. 15:22 Tech

Tizenhárom éves iskolás javította ki a NASA számításait

Tizenhárom éves iskolásfiú javította ki a NASA katasztrófa-számításait: jelenleg százszor biztosabb az, hogy 2036-ban aszteroida csapódik bele a Földbe, írta kedden a Potsdamer Neuerster Nachrichten.


2036.04.13: újabb krízisdátum
© Don Davis/NASA
Mico Marquardt a potsdami asztrofizikai intézet méréseit felhasználva jutott arra a felfedezésre, hogy 1:450 az esélye annak, hogy az Apophis aszteroida összeütközik a Földdel. A korrigálás helyes, derül ki a NASA és az ESA közti kommunikációból. A fiú ugyanis figyelembe vette annak lehetőségét, hogy az Apophis összeütközhet a Föld körül keringő negyvenezer műhold valamelyikével.

A műholdak 3.07 kilométer/másodperces sebességgel haladnak a bolygó felszíne felett 35,880 kilométerrel, az aszteroida pedig 32,500 kilométerre közelíti meg Földünket 2029. április 13-án. Ha az Apophis ütközik akár egy műholddal is, röppályája úgy módosul, hogy 2036. április 13-án biztosan belerohan a Földbe.

Ebben az esetben egy 320 méteres, 200 milliárd tonna súlyú fém-irídiumgömb robban bele az Atlanti-óceánba - az ütközés hatalmas, partvonalakat és szárazföldi területeket elpusztító cunamikat indítana útjára, valamint olyan vastag porréteget kavarna fel, amely bizonytalan ideig sötétítené el az eget.

A 13 éves fiú aszteroida-kutatását egy regionális tudományos versenynek kezdte el, projektjének címe "Apophis - a gyilkos aszteroida" volt.
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?