2007. november. 28. 11:40
MTI
Utolsó frissítés: 2007. november. 28. 11:38
Tech
A GM-növények jobban ellenállnak a szárazságnak
Kutatók kimutatták, hogy a genetikailag módosított növények minimális vízszükségletükkel képesek ellenállni a legkeményebb szárazságnak is. A felfedezésnek jelentős szerepe lehet az élelmiszernövények akár szélsőséges körülmények között történő termesztésében - jelentették be az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn megjelent tanulmány szerzői.
"Feltételeztük, hogy fokozni lehet a növényeknek a szárazsággal szembeni ellenálló képességét a levelek öregedésének lassításával" - mutatott rá Rosa Rivero a davisi Kalifornia Egyetem és Kodzsima Mikoko, a jokohamai Riken kutatóintézet munkatársa.
A növényeknél a sejt elöregedése genetikailag ellenőrzött folyamat, amely korántsem következménye az életfeltételei romlásának, sőt, elkorcsosulásának. Egyes gének kizárólag az elöregedéskor jelentkeznek, míg mások ilyenkor "nyugton maradnak".
"Feltételezésünk szerint az elöregedés egyes sejtek "halálprogram-aktiválódásának" köszönhető. Szárazság esetén ez a program nem megfelelően aktiválódhat. A program kiiktatásával lehetővé tehető, hogy a növények jobban védekezzenek a szárazsággal szemben" - fejtették ki a kutatók.
Genetikailag módosított dohánycserjékkel végzett kísérleteik során a kutatók a citokinin hormont termelő IPT (izopentenil transzferáz) gént alkalmazták. A citokininnek köszönhetően a levelek hosszabb ideig maradtak zöldek száraz időszakban is.
A kutatók szerint felfedezésük révén csökkenthetőek az aszály okozta veszteségek a mezőgazdaságban, és a vízben szegény vidékeken is lehetségessé válik az élelmiszernövények termesztése.
A növényeknél a sejt elöregedése genetikailag ellenőrzött folyamat, amely korántsem következménye az életfeltételei romlásának, sőt, elkorcsosulásának. Egyes gének kizárólag az elöregedéskor jelentkeznek, míg mások ilyenkor "nyugton maradnak".
"Feltételezésünk szerint az elöregedés egyes sejtek "halálprogram-aktiválódásának" köszönhető. Szárazság esetén ez a program nem megfelelően aktiválódhat. A program kiiktatásával lehetővé tehető, hogy a növények jobban védekezzenek a szárazsággal szemben" - fejtették ki a kutatók.
Genetikailag módosított dohánycserjékkel végzett kísérleteik során a kutatók a citokinin hormont termelő IPT (izopentenil transzferáz) gént alkalmazták. A citokininnek köszönhetően a levelek hosszabb ideig maradtak zöldek száraz időszakban is.
A kutatók szerint felfedezésük révén csökkenthetőek az aszály okozta veszteségek a mezőgazdaságban, és a vízben szegény vidékeken is lehetségessé válik az élelmiszernövények termesztése.
Tech
MTI
2007. augusztus. 29. 17:24
Egy gén magyarázza az abszolút hallást?
Plázs
MTI
2007. július. 31. 16:35
Megvannak az autoimmun betegségeket okozó gének
Plázs
MTI
2007. október. 12. 15:10