Shake life-style.hu 2012. január. 17. 11:51

Miért térnek el egymástól a nyugati és az ázsiai ízek?

A kulcsszó: ételpárosító hipotézis. Na de mi is ez?

A kulcsszó: ételpárosító hipotézis. Na de mi is ez? A "food pairing" elmélete szerint azok a hozzávalók, amik több íz-összetevőben is megegyeznek, esélyesebbek egy közös, jó íz létrehozására, ha viszont nincs ilyen kapcsolat, akkor ennek alacsony a valószínűsége. A Maven Seven Hálózatkutató úgy döntött, hogy hálózatos megközelítéssel vizsgálják meg a címben foglalt kérdést.

Ázsiai konyha: más összetevők, más ízek

A kutatás során 381, szerte a világon használt hozzávalót, az ezeket felépítő 1201 íz összetevőt (íz molekulát) és több mint 56000 receptet vizsgáltak.

Végül arra jutottak, hogy igenis szisztematikusan meghatározhatók, hogy mely hozzávalók kombinációi felelősek egy-egy kultúra konyhájának íz palettájáért. Vagyis az észak-amerikai konyhában domináló összetevők a tejtermékek, tojás és búza - ezzel szemben az ázsiai kultúrában a szója szósz, szezám olaj, rizs és gyömbér az uralkodó.

Részletesebben ebben a blogbejegyzésben írnak az érdekes felfedezésről.