Egyrészről megszoktuk a bevált alapanyagokat, recepteket, másrészről a figyelem középpontjában álló húsok elkészítése...
Egyrészről megszoktuk a bevált alapanyagokat, recepteket, másrészről a figyelem középpontjában álló húsok elkészítése után sokszor már se kedvünk, se ötletünk nincs a köretekkel foglalkozni, hiszen a párolt rizs és a sült krumpli mindig bejön. Pedig egy-két apró ötlet is elég egy változatosabb menü összeállításához, és a megfelelő körítéssel bizony a nagy attrakció, a hús is finomabb. Célunk, hogy viszonylag egyszerű lépésekkel izgalmasabbá tegyük étrendünket, ezért igyekszünk közismert hozzávalók elcsépelt felhasználására alternatívát nyújtani, illetve kevésbé ismert alapanyagokat is bemutatni. Íme néhány ötlet.
Zöldség helyett gyümölcs
A gyümölcs a hazai étkezési kultúrában egyértelműen csak a desszertek közt kap helyet, pedig érdemes ezen az általános hozzáálláson túltenni magunkat, mert egy-egy termés könnyedén megtalálná helyét főfogásaink közt is, hiszen az édes és a sós ízek együtt tökéletes harmóniát alkotnak. Főleg zsíros húsokhoz, ajánljuk a gyümölcsköretet, mert a gyümölcs savassága egyensúlyozza a nehéz, zsíros fogást, de adott esetben szárnyasokkal, steakkel is jól működik. Készítsünk egyszerű gyümölcssalátát, de grillezhetjük, karamellizálhatjuk vagy párolhatjuk is a gyümölcsöket. Kóstolják meg a sült kolbászt kevés barna cukorban, fahéjjal karamellizált almával, vagy a párolt halat citrussalátával. Vadakhoz remekül passzolnak a piros gyümölcsök, a meggy, a szeder és az áfonya, amiket akár vörösborban, kevés szegfűszeggel össze is főzhetünk, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény.
Az inkák aranya
Bár ejtettünk már szót különleges gabonafélékről, az inkák aranyának is becézett ízletes quinoaval még tartoztunk. Piacokon, bioboltokban és delikáteszekben is összefuthatunk a legtöbbször a köleshez hasonlított quinoaval. Itthon nem igazán ismerik, pedig Dél-Amerikában hétköznapi eledelnek számít, hiszen amellett hogy finom és elkészítése nem igényel különösebb hozzáértést fehérje, rost és vitamintartalma kifejezetten magas. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Készítésekor egy trükköt kell csak bevetnünk, mielőtt feltesszük főni, alaposan mossuk meg, így elkerülhetjük a keserű ízt, ami egyébként előfordulhat esetében. A quinoa tökéletesen alkalmas a rizs helyettesítésére készítsünk belőle kását, rizottót vagy akár salátát, zöldségekkel, sajttal vagy különleges fűszerekkel ízesítve.
Nagymama kedvence
Szeretjük a kukoricadarát, mert könnyen és változatosan felhasználható. Ha egyszerűen vízben vagy tejben megfőzzük finom krémet kapunk, amit kedvünk szerint készíthetünk sűrűbbre vagy hígabbra. Lehet, hogy önmagában ez még nem tűnik izgalmasnak, de az alap puliszka rendkívül jól variálható. Nagyon kedveli a sült hagymát, a pirított bacont, a juh vagy akár a tehéntúrót is, de érett sajtokkal, reszelt pecorinoval vagy parmezánnal is ízesíthetjük. Ha a puliszkát sűrűre készítjük és tepsire öntve hagyjuk megdermedni, felkockázva vagy pogácsa szaggatóval kinyomva, jó sok vajban megpirítva, isteni gnocchit kapunk. Nem is muszáj szaggatnunk, úgy ahogy van, szórjuk meg a tepsin az előbbiekben felsorolt finomságokkal vagy bármilyen idényzöldséggel és toljuk az egészet a sütőbe. Ez a változat már talán túl is van a köret kategórián, de natúr húsok mellé mi szívesen fogyasztjuk ilyen formában. Részletesebb puliszkakörképet itt olvashatnak!
Újragondolt párolt zöldség
Előző írásunkban a zöldségek izgalmasabb felhasználására tett javaslatunk a főzelékek zöldségpürére való lecserélésére irányult. Most a párolt zöldségeket szeretnénk feldobni, mégpedig vajban pirított morzsával. A párolt zöldség egészséges, hamar készen van, és ha csak nem elvetemült zöldségkerülők vagyunk, mindenki talál magának legalább egyet, amit szeret is. Viszont önmagában a brokkoli, a zöldbab, a karfiol, a spárga vagy a zöldborsó kissé unalmas és bár talán kicsit túlzás, de sokszor azon kapjuk magunkat, hogy a párolt zöldségtől csak éhesebbek leszünk. Ezt a problémát egy adag vajban barnára pirított zsemlemorzsa tökéletesen megoldja. Forgassuk meg benne a párolt zöldséget és máris új, finom és laktató köretet kapunk.
Ezek az ötletek talán segítségül szolgálnak, hogy kissé feldobjuk a megszokott ételeinket, de természetesen a lehetőségek száma a köreteket tekintve továbbra is végtelen. Kíváncsiak vagyunk, milyen köretet készítenek, amikor egy kis változatosságra vágynak?