A csokoládé finom és még egészséges is.
A csokoládé finom és még egészséges is. Az előbbit tudjuk tapasztalatból, az utóbbit tudósok hada igyekszik bizonygatni, a csoki jó fiatalodáshoz, szexhez, a stressz ellen, de a mostani hideg idő okozta hangulat javítására egészen biztosan. A csokoládé azonban nem csak kézből fogyasztva remek, hanem főzéshez is, mutatunk három pompás receptet. Akár egy egész háromfogásos ebédet végigkísérhet kedvenc ízünk, van itt leves, csatni a húshoz és a végére egy mousse. Jó étvágyat és jobb kedvet kívánunk!
Hideg epervelőleves fehércsokis csókokkal
Hozzávalók:
A leveshez
60 dkg eper
cukor, bazsalikom és citromlé ízlés szerint
A csókokhoz
2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 teáskanál almaecet
5 dkg fehércsokoládé
Elkészítés:
Az epret annyi cukros vízben, hogy ellepje, feltesszük főni, éppen csak összerottyantjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A levest nem kell átszűrni, ízlés szerint citromlével és bazsalikommal ízesítjük, majd hűtőbe tesszük, amíg a csókok elkészülnek. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzákanalazzuk a porcukrot, és addig verjük, míg kőkemény habot nem kapunk. Ebbe forgatjuk bele óvatosan az almaecetet és a korábban egész apróra vágott csokoládét. A habból sütőpapírra vagy szilikonlapra evőkanállal kupacokat teszünk, 100 fokon 45-50 percig szárítjuk. A csókokat a hideg levesen úsztatva tálaljuk.
Csokoládés cseresznyecsátni
Hozzávalók:
egy nagy fej hagyma
8 deka vaj
2 evőkanál barnacukor
két nagy marék cseresznye
rozmaring
2 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A hagymát egy csöpp vajon a barnacukorral karamellizáljuk, majd hozzátesszük a maradék vajat és a kimagozott, félbevágott cseresznyét. Rozmaringgal és reszelt csokoládéval ízesítjük. Felforraljuk a csátnit, majd kisebbre vesszük a lángot, és további 40-45 percig lassú tűzön főzzük, amíg sűrű és fényes nem lesz.
Fűszeres csokimousse fenyőmagos tuile-val
Hozzávalók:
A csokimousse-hoz
10 dkg 70%-os étcsokoládé
10 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
2 dl tejszín
1 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 teáskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg és szerecsendió
frissen őrölt chili és rózsabors
A tuile-hoz
7 dkg fenyőmag
7 dkg porcukor
1 csomag Bourbon vaníliáscukor
1 tojásfehérje
1 dkg vaj
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
Először a kekszet kezdjük el készíteni. A fenyőmagot durvára daraboljuk, összekeverjük a cukorral, a vaníliáscukorral, a tojásfehérjével és az olvasztott vajjal. A masszát betesszük a hűtőbe pihenni, addig elkészítjük a habot. A tejszínt felforraljuk és az előzőleg vízgőz fölött megolvasztott csokoládére öntjük. Hozzákeverjük a tojássárgáját és a fűszereket. Amíg a keverék hűl, a fokozatosan hozzákanalazott cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A kész habot óvatosan a fűszeres-csokoládés masszába forgatjuk, az egészet fridzsiderben kihűtjük. Amíg a hab hűl, befejezzük a kekszet. A pihentetett masszába szitáljuk a lisztet, majd egy evőkanál segítségével korongokat formázunk belőle egy tapadásmentes tepsire vagy szilikonlapra. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a a kekszeket. A kész habot gombócolva vagy tálkákban, a kihűlt kekszekkel együtt kínáljuk.
A receptek eredetileg a Life&Style kiadvány 2010 tavaszi számában jelentek meg.