Tejberizst készíteni nem nagy kihívás, kevés a buktató, bár kicsit hosszadalmas, hiszen a rizst pépessé kell főzni.
Tejberizst készíteni nem nagy kihívás, kevés a buktató, bár kicsit hosszadalmas, hiszen a rizst pépessé kell főzni. Mivel a rizs alapvetően semleges ízű alapanyag, szinte bármilyen fűszert, gyümölcsöt, csokoládét szívesen fogad, így nyugodtan kísérletezhetünk vele. Mi is bemutatunk három izgalmas változatot, amelyek igazán üdítőek lehetnek az eddig megismert desszertek mellett egy mesteri ebéd után.
Cheesecake tejberizs, avagy sajtkrémes tejberizs, eperszósszal és kekszmorzsával
Bár a sajtkrémmel készült édességeket itthon még sokszor meglepetten fogadják, Amerikában igen nagy rajongó táboruk van. A tartózkodás azért is furcsa, mert, ha belegondolunk az itthon oly közkedvelt olasz édesség, a Tiramisu sem másból, mint Mascarpone sajtkrémből készül. Érdemes hát megkóstolni, egy igazi krémes, vaníliás cheesecaket, vagy éppenséggel ezt a tejberizst, biztos hogy a sajttorta örök rabjává válunk.
Hozzávalók a tejberizshez:
200 g rizs
2 dl víz
egy csipet só
1 liter tej+1-2 dl
130 g kristálycukor
1 vanília rúd kikapart belseje
400 g natúr philadelphia sajtkrém
Hozzávalók az eperszószhoz:
300 g fagyasztott eper vagy szamóca
2 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl víz
citromlé
+keksz durvára törve (zabfalatok)
A tejberizs elkészítése:
A rizst és a vizet egy vastag aljú edényben, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a rizs teljesen magába nem szívja a vizet, majd adjuk hozzá a sót és 1 liter tejet.
Néha megkeverve addig kell főzni a rizst amíg a tej nagy részét is fel nem veszi. Nem szabad nagyon besűríteni, mert akkor túlságosan megkeményedik, mire kihűl.
A tűzhelyről levéve, keverjük hozzá a cukrot és a vaníliát, majd mehet bele még melegen, hogy bele tudjon olvadni, a sajtkrém is. Hagyjuk kihűlni. Ha túlságosan besűrűsödik, keverjünk bele kevés tejet.Tálaljuk eperszósszal és kekszdarabokkal.
Az eperszósz elkészítése:
Az epret olvasszuk fel, turmixoljuk és szűrjük le.
A kapott gyümölcslevet forraljuk fel. A keményítőt keverjük el a vízzel, majd öntsük az eperhez és főzzük addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik. (1-2 perc.)
Ízesítsük citromlével.
Csokis banános tejberizs
A klasszikus csokis banán párosítással soha nem hibázhatunk, tejberizsként is tökéletesen működik. Haználjunk jó minőségű 70%-os étcsokit és tálaljuk karamellöntettel vagy tejszínhabbal, nem mintha önmagában nem állná meg a helyét.
Hozzávalók a tejberizshez:
200 g rizs
2 dl víz
egy csipet só
1 liter tej+1-2 dl
130 g kristálycukor
1 vanília rúd kikapart belseje
200 g étcsoki
+banán
+étcsoki darabok
A tejberizs elkészítése:
A rizst és a vizet egy vastag aljú edényben, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a rizs teljesen magába nem szívja a vizet, majd adjuk hozzá a sót és 1 liter tejet.
Néha megkeverve addig kell főzni a rizst, amíg a tej nagy részét is fel nem veszi. Nem szabad nagyon besűríteni, mert akkor túlságosan megkeményedik, mire kihűl.
A tűzhelyről levéve, keverjük hozzá a cukrot és a vaníliát.
A csokit vízgőz fölött vagy mikróban olvasszuk össze 1 dl tejjel. Keverjük az olvasztott csokit a tejberizshez és hagyjuk az egészet kihűlni. Ha túlságosan besűrűsödne, keverhetünk még hozzá kevés tejet.
Tonkababos tejberizs feketerizsből fehércsokival és mandulával
Igazán kifinomult, különleges és elegáns tejberizs desszertet állíthatunk elő, ha sima fehér rizs helyett, „fekete” azaz lila rizst használunk. Bár nyers állapotában a szemek feketék, a kész fogás színe valójában padlizsánlila. Ízre nagyon finom, lehet benne érezni egy kis diós, mandulás aromát. A textúrája rusztikusabb a megszokottnál, teljesen megfőtt állapotban is kicsit rágós. A tonkabab egy Dél- Amerikából származó, fekete mandulának kinéző fűszer, a legcsábítóbb illattal a földkerekségen, melyben felfedezhető a keserűmandula, a vanília, a szegfűszeg, az ánizs és a dohány aromája is.
Hozzávalók:
200 g fekete rizs (gliAironi venere nero)
1,2 dl tej
5 dl tejszín
csipet só
130 g cukor
1 tonkabab
100 g fehércsoki
100 g mandula
Elkészítés:
A rizst öntsük fel a tejjel és a tejszínnel, adjunk hozzá egy csipet sót és folyamatosan kevergetve kb. 1és ¼ óra alatt, közepes lángon főzzük puhára. Főleg az utolsó 20-30 percben figyeljünk oda a kevergetésre, mert könnyen lekap. Akkor jó, ha a rizs megpuhul, de még nem túl sűrű, hiszen hűlés közben még magába szívja a maradék folyadékot, és nem jó, ha túlságosan megszilárdul. Maga a rizs nem fő teljesen pépessé, mint a fehér fajta, teljesen megfőzve is picit rágósabb.
A tűzről lehúzva keverjük el benne a cukrot és reszeljünk bele egy tonkababot.
Hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt forgassuk össze az apróra vágott fehércsoki és a félbevágott mandula nagy részével, de hagyjunk mindkettőből dekorációnak is.
További érdekes recepteket a szerző blogján olvashat, kattintson!