Biztos mindenkivel előfordult már, hogy a vendéglőben az étel mellé egy pohár vizet kért, mire a pincér kisvártatva...
Biztos mindenkivel előfordult már, hogy a vendéglőben az étel mellé egy pohár vizet kért, mire a pincér kisvártatva egy üveg ásványvízzel tért vissza, vagy rögtön megkérdezte, hogy „savas vagy mentes legyen”. A sima csapvíz ugyan nem szerepel az itallapon, de a magára adó hely zokszó nélkül biztosítja, ez a minőségi vendéglátás egyik védjegye.
A „gesztust” a hagyománynak, a kávéházaknak köszönhetjük, ahol a fekete mellé mindig járt egy pohár frissítő víz. Erről a jó szokásról sajnos nyugati szomszédainknál és hazánkban is egyre több helyen próbálnak megfeledkezni.
A szokásjogon túl a közelmúltig a legtöbb vendéglátóhely számára jogszabály írta elő, hogy ivóvizet szolgáljanak fel, ez azonban mára sajnos megváltozott (igaz, előtte sem láttunk sok étteremben asztalra kirakott hideg csapvizet). Ha kíváncsi a részletekre és a jelenlegi helyeztre, akkor a Tudatos Vásárlók oldalán mindent megtalál, kattintson!