Hasznos dolog, ha minden reggel zöld teával kezdjük a napot, egy marék mandulát reggelizünk, ebédre pedig megesszük a...
Hasznos dolog, ha minden reggel zöld teával kezdjük a napot, egy marék mandulát reggelizünk, ebédre pedig megesszük a bőr nélküli csirkemellből és barna rizsből álló menüt, de sajnos nagyon hamar meg lehet unni ezeket az ételeket. Ha pedig nem élvezzük a változatos ízeket, akkor egyre nehezebb lesz ellenállni a hamburgernek, édességnek, pizzának…
Az alábbiakban bemutatunk pár alternatívát, hogy ötleteket adjunk a még változatosabb és még egészségesebb táplálkozáshoz.
Barna rizs helyett amaránt
Az amaránt az egyik legősibb ismert kultúrnövény: a magot már az ősi aztékok is gyakran fogyasztották. Úgy hitték, hogy az amaránt természetfeletti erővel ruházza fel fogyasztóját – és nem is jártak messze az igazságtól. Az amaránt az egyetlen olyan növényi táplálék, melyben mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható. Kalóriatartalma nagyjából megegyezik a barna rizsével, de dupla annyi fehérjét és tripla annyi rostot, továbbá rengeteg cinket, vasat és kalciumot is tartalmaz.
Tipp: Az amarántból kiváló és egészséges köretet készíthetünk - a rizshez hasonlóan főzzük meg, majd adjunk hozzá apróra vágott petrezselymet, kevés olíva olajat vagy szárított paradicsomot.
Mandula helyett dió
A mandula a lehető legideálisabb nassolnivaló: könnyen szállítható, porciózható és rendkívül laktató, de ha más ízekre vágyunk, cseréljük le nyugodtan dióra. Bár több zsírt tartalmaz, ennek a nagy része omega-3 zsírsav, mely segít megelőzni a depressziót, az Alzheimer-kórt és különféle szív-, valamint érrendszeri problémákat.
Tipp: A pirított diót mindenképpen próbáljuk ki - száraz serpenyőbe tegyünk pár marék diót és kevergetve pirítsuk pár percen keresztül. Daraboljuk fel, majd szórjuk joghurtba, gyümölcssalátába vagy palacsintára.
Narancs helyett kivi
Több amerikai kutatás is megállapította, hogy a különféle vitaminok, ásványi anyagok a kiviben találhatóak meg a legnagyobb koncentrációban (27 vizsgált gyümölcs közül), továbbá napi 2 kivi elfogyasztásával 15 százalékkal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
Tipp: Ha túl macerásnak tartjuk a kivi hámozását, akkor egyszerűen negyedeljük fel a gyümölcsöt és együk ki belőle a gyümölcshúst. A szalvétát persze ne felejtsük ehhez a művelethez...
Csirkemell helyett szűzpecsenye
A sertés szűzpecsenye közel ugyanannyi kalóriát és csak egy kicsivel több zsírt tartalmaz, mint a bőr nélküli csirkemell, így kiváló alternatívája lehet a szárnyas húsoknak.
Tipp: Süssünk aranybarnára egy nagyobb darab szűcspecsenye minden oldalát kevés olívaolajon, majd fektessük egy tűzálló tálba. Keverjünk össze egy kevés balzsamecetet barnacukorral, sóval és borssal. Tegyük a sütőbe a húst és süssük 150-170 fokon kb. 20 percig. Sütés közben kanalazzuk a balzsamecetes keveréket a húsra, így gyönyörű és rendkívül ízletes kérget kap.
Zöld tea helyett fehér tea
Ha szeretjük az ízletes teákat, akkor érdemes kipróbálnunk a fehér teát, mely a teacserje levelének legkorábbi, legzsengébb szüreteléséből származik. Íze sokkal könnyedebb, virágosabb, mint a zöld- vagy fekete teáé, de nem csak íze miatt érdemes fogyasztanunk: kutatások szerint a zöldteánál is magasabb antioxidáns tartalma segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását.
Tipp: Ugyan rengeteg filteres fehér/zöld/fekete teát lehet kapni, mi mégis az igazi, leveles teákat ajánljuk, mivel már maga a teafőzés rituáléja jótékony hatással lehet lelkünkre. Öntsük le a leveleket forró vízzel, majd hagyjuk ázni 2 percig. Élvezzük a tea illatát, zamatát, próbáljunk meditálni, elmélyülni az illatok és ízek élvezetében.