Kivennék a transzzsírokat az amerikai élelmiszerekből
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság azt javasolja, hogy hagyják ki az élelmiszerekből a mesterséges transzzsírsavakat, amelyek túlzott fogyasztása hozzájárul az erek elzáródásához valamint egyes szívbetegségek kialakulásához. A tervezetet nyilvános vitára bocsátották, két hónapig lehet véleményezni, kérdés, meg tudják-e valósítani.
A hatóság javaslatának lényege az, hogy kivennék a biztonságos összetevők felsorolásából a hidrogénezett olajokat, a transzzsírsavak fő forrásait. Ebben a kategóriában található egyébként például a só és a koffein is, mindkettő olyan anyag, amelyek csak mértékletes fogyasztás mellett egészíthetik ki az egészséges emberek étrendjét.
Ha a javaslatot megvalósítanák, az érintett élelmiszergyártók nyakába szakadna annak bizonyítása, hogy a hidrogénezett olajok nyugodtan fogyaszthatók. Mindez nem lenne egyszerű, mert a szakirodalom ennek ellenkezőjét állítja. Az amerikai gyógyszerügyi intézet (Institute of Medicine) szakértői is úgy vélik, hogy nem lehet olyan fogyasztási szintet meghatározni, amikor a transzzsírsavak elvileg még biztonságosak és nem rongálják az egészséget – írja a The New York Times.
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál úgy becsülik, hogy a szigorítással évi húszezer szívrohamot és hétezer halálesetet lehetne megelőzni.
A szervezetbe jutó zsírsavak között megkülönböztetnek „jó”, azaz telítetlen zsírsavakat, telített zsírsavakat, amelyekből csak kevesebbet szabad fogyasztani, és transzzsírsavakat, amelyek mesterséges anyagok, a szervezet egészséges működése ezek nélkül is megoldható. Az élelmiszeripari felhasználásra készülő transzzsírokat a növényi olajok részleges hidrogénezésével állítják elő.
A transzzsírsavak az évek alatt egyre népszerűbbé váltak, gyakorlatilag alig van olyan háztartás a fejlett országokban, ahol ne fordulna elő valamilyen élelmiszerben. Egyebek mellett azért népszerűek, mert olcsóbbak az állati zsiradékokhoz képest, de mértéktelen és tartós használatukért nagy árat kell fizetni. Kimutatták, hogy növelik a szervezetben az úgynevezett rossz, és csökkentik a "jó" koleszterin szintjét. Hosszú távon ez plakk képződéséhez vezethet az erekben, amelyek elzárhatják a vér útját, és további szív- valamint érrendszeri gondokat okozhatnak.
Világszerte több étterem illetve gyorsétterem döntött már önként úgy, hogy mellőzi a transzzsírsavakat, ilyen például a McDonalds. Több országban nemzeti szinten korlátozzák ezeknek az összetevőknek a használatát, például Dániában, Svájcban vagy Izlandon. A transzzsírokról a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán található részletesebb leírás.