Megdőlt egy dogma: mégsem olyan rosszak a telített zsírsavak
A négy évtized múltán publikált Sydney Diet Heart Study segíthet átértékelni azt az elterjedt véleményt, hogy a többszörösen telítetlen n-6 zsírsavak fogyasztása kardiovaszkuláris szempontból egészségesebb lenne, mint a telített zsíroké – írja az OTSZ online.
Az utolsó fél évszázadban az Európában vagy az Egyesült Államokban megjelent diétás szakkönyvek és a kardiológiai társaságok táplálkozási irányelvei a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének, előrehaladásának megakadályozása végett azt hangsúlyozták, hogy a telített zsírokban gazdag, állati eredetű ennivalókat igyekezzünk átváltani sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó, növényi tápanyagokra.
Ezeknek az országoknak az élelmiszereiben a legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsav az ómega-6 (n-6) linolsav, angol nevének világszerte használt rövidítésével: n-6 LA. Az n-6 LA és a koszorúér-betegség okozta mortalitás közötti összefüggés eddig nem volt tisztázott, mert a témával foglalkozó nagyszabású tanulmány, a Sydney Diet Heart Study eredményeit teljes terjedelmében még nem közölték.
A randomizált, megfelelően kontrollált vizsgálat 1966 és 1973 között történt. Most egy ausztrál és amerikai kutatókból álló munkacsoport az egyik egykori munkatárs segítségével megtalálta a még szalagos rögzítéssel megőrzött adatokat, és a legkorszerűbb módszerekkel sikerült ezeket értékelni – olvasható az OTSZ online cikkében.
Az eredmény az volt, hogy az n-6 zsírsavat nagy mennyiségben fogyasztó vizsgálati csoport halálozása minden okból (koszorúér-betegség, kardiovaszkuláris kórképek) nagyobbnak bizonyult, mint a kontrollcsoporté. Christopher E. Ramsden és munkacsoportja a dolgozat összefoglalásában hangsúlyozza, hogy ezek az adatok igen fontosak lehetnek annak a jelenleg elterjedt véleménynek az újraértékeléséhez, hogy a telített zsírokat többszörösen telítetlen n-6 zsírsavakra, illetve általában telítetlen zsírsavakra kell cserélni.
Philip Calder professzor a cikkhez csatlakozó szerkesztőségi közleményben úgy fogalmaz, hogy ezek az eredmények ellentmondanak a „telített zsír rossz, a többszörösen telítetlen ómega-6 zsiradék jó” dogmának. „Jó volna, ha a táplálkozási tanácsokat a tudományos vizsgálatok eredményeire alapoznánk.”